Türkiye'nin yeni dış politika anlayışı ekseninde Türkiye-Ermenistan yakınlaşması
Turkey's new foreign policy and attempt for rapproachment with Armenia
- Tez No: 331932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTAT ÇELİKPALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Kafkasya, Ermenistan, Protokoller, Azerbaycan, Turkish Foreign Policy, Caucasia, Armenia, Protocols, Azerbaijan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ermenistan, özellikle Ağustos 2008 Rusya-Gürcistan Savaşı sonrası Türkiye'nin“yeni”dış politikasında belirgin bir yer edinmeye başlamıştır. Söz konusu ülke ile sınırları kapalı durumda olan Türkiye, bağımsızlıktan bu yana aradan geçen yaklaşık 20 yıllık bir süre zarfında Ermenistan ile diplomatik ilişki geliştirememiştir. Bu çalışma, modern Türk ve Ermeni ilişkilerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu tarihsel anlatımda 2009 yılında taraflarca imzalanan protokoller sürecine odaklanılmış, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun“yeni”dış politika yaklaşımı çerçevesinde iki ülke arasındaki normalleşme girişimi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Armenia gained more apparent place in Turkey's new assertive foreign policy making especially after the August-2008 war between Russia and Georgia. Turkey kept its borders closed to and has failed to establish diplomatic relations with its neighbour Armenia last 20 years since Armenia's independence. This study aims at analysing the history of modern Turkish Armenian relations. In this history narrative two protocols signed by the parties are the focal points and this dissertation evaluates the background of normalisation process through the lenses of Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu's“new”foreign policy approach.