Bulanık sayı dizilerinin durulama metodları üzerine
On the defuzzification methods of the sequences fuzzy number
- Tez No: 332042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞENGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık sayı, bulanık sayı dizisi, bulandırma metodları, durulama metodları, Fuzzy numbers, fuzzy number sequences, fuzzification methods, defuzzification methods
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu tezin ilk bölümünde bulanık kümeler ve onların cebirsel özelliklerine dair literatürde bulunan tanım ve teoremlere yer verilecektir. İkinci bölümde, önce kesin bir değerin bulanıklaştırılması yöntemleri hakkında bilgiler verildikten sonra bulanık kümelerin Hellendorn ve Thomas[7], Sugeno[19], Yager ve Flev[23] tarafından literatüre kazandırılan durulama metodları tanıtılacaktır. Üçüncü bölümde Şengönül ve Zararsız[25] tarafından tanımlanan bulanık sayı dizilerinin durulaması hakkında verilen tanım ve teoremler ele alınacaktır. Son bölüm olan tezin orijinal kısmında, bulanık sayı dizilerinin benzerliğinin ölçüsü tanımlanacak ve bu tanıma dayalı teorem ve ispatlarına yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
In the first part of this thesis is found in the literature on fuzzy sets and their algebraic properties will be included in the definition and theorems. In the second part , after giving information about the fuzzification methods of an exact number , it will be introduced the defuzzification methods of the fuzzy sets, gained to the literature by Hellendom and Thomas[7], Sugeno[19], Yager and Filev[23]. In the third part, it will be handled the definitions and theorems, given about the defuzzification of fuzzy number sequences which were also defined by Sengönül and Zararsız[25]. The last chapter of the thesis that the original part of the similarity measure defined sequences of fuzzy numbers and will be included in this definition based on the theorems and proofs.