Damla sulama sistemi ile berberis thunbergii 'atropurpurea nana' ve Ilex aquifolium bitkilerinin sulanma olanaklılığının araştırılması
An investigation of the possibility of irrigation of a Berberis thunbergii 'atropurpurea nana' and Ilex aquifolium plants with using drip irrigation system
  1. Tez No: 332115
  2. Yazar: ELİF BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER DEMİREL, DOÇ. DR. AHMET ERTEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Berberis thunbergii `Atropurpurea Nana, Ilex aquifolium, damla sulama, Berberis thunbergii `Atropurpurea Nana, Ilex aquifolium, drip irrigation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
20. yüzyılın başından itibaren hızlı sanayileşme sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkan küresel ısınma ve iklim değişikliği tüm dünyada olduğu gibi Türkiye?de de doğal kaynaklar ve özellikle su kaynakları üzerinde olumsuz etki yaratmıştır. Küresel ısınma sonucu yaşanan iklim değişiklikleri kentsel açık yeşil alanlarda kullanılan bitkilerin yaşam fonksiyonları açısından da tehdit oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında bitki su tüketiminin belirlenmesi ve su tasarrufu olanaklılığını damla sulama sistemi ile araştırmak amacıyla 2011- 2012 yılları arasında iki farklı bitki türü (B1: Berberis thunbergii `Atropurpurea Nana?, B2: Ilex aquifolium), iki farklı sulama düzeyi (I1: % 100, I2: % 75), iki farklı gübre seviyesi (G1: Gübreli konular, G2: Gübresiz konular ) ve iki farklı dikim aralığı(DA1: 30 cm, DA2: 45 cm) kullanılmıştır. Deneme konularına uygulanan sulama suyu miktarı, B1 konularında 2011 yılında 119.15-98.25 mm, 2012 yılında 166.49-124.87 mm; B2 konularında 2011 yılında 96.38-81.05mm, 2012 yılında 116.08-87.06 mm?dir. Mevsimlik su tüketim miktarı 2011 yılında B1 konularında 109.00-73.11 mm, 2012 yılında 184.44-130.86 mm; B2 konularında; 2011 yılında 76.02-60.13 mm, 2012 yılında 130.83-102.60 mm arasında değişmiştir. Her iki yılda da B1 konularında en yüksek bitki su tüketim değeri B1I1G1DA1 parselinde, B2 konularında B2I1G1DA1 parselinde bulunmuştur. Araştırmada sulama düzeyi, gübre durumu ve dikim aralığının B1 konularının gelişiminde etkili olduğu, B2 konularındaise yalnız dikim aralığının etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda peyzaj mimarlığı bitkilendirme çalışmalarında öncelikle mevcut su kaynakları ile daha etkin bir sulama yapabilmek ve su tasarrufu sağlayabilmek için kısıntılı sulama yaklaşımını da göz önünde bulundurarak damla sulama yöntemi tercih edilmelidir. Ayrıca bitki su tüketimi az olan bitki türlerinin kullanımı ile uzun süreçte ekolojik ve ekonomik avantajlar elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Global warming and climate change which have resulted from the rapid industralization process from the beginning of the 20th century, have created negative impacts on natural resources and especially water resources in Turkey as well as the rest of the world. Climate changes which have appeared as a global warming creates a threat against the life functions of plants usedd in open urban green areas.In the scope of the study, two different plant species (B1: Berberis thunbergii `Atropurpurea Nana?, B2: Ilex aquifolium), two different irrigation level (I1: % 100, I2: % 75), two different fertilizer level (G1:fertilized, G2: unfertilized ) and two different planting distance (DA1: 30 cm, DA2: 45 cm) used for a period of a year between 2011-2012 in order to investigate water consumption of plants and possibilities for water conservation.Irrigation water amount at the trail plots are respectively 119.15-98.25 mm for B1 subject in 2011 and 166.49-124.87 mm in 2012; 98.25-81.05 mm for B2 subject in 2011 and 166.49-124.87 mm in 2012. Seasonal water consumption between 109.00-73.11 mm for B1 subjects in 2011 and 184.44-130.86 mm in 2012; 76.02-60.13 mm for B2 subjects in 2011 and 130.83-102.60 mm in 2012.In both years, the highest water consumption for B1 subjects was observed in the B1I1G1DA1parcel and for B2 subjects in the B2I1G1DA1 parcel. In the study, it was concluded that while irrigation level, amount fertilization and planting distance were effective on the growth of B1, for B2only planting distance was ineffective.At the end of the study the data obtained from the study it is suggested that drip irrigation method should be preferred in landscape architecture planting applications in order to do more efficient irrigation with existind water resources and provide water conservation. Additionally, irrigation efficient plants would provide ecological and economic advantages in the long run.