Giresun Orman Bölge Müdürlüğü Akkuş Orman İşletme Müdürlüğü saf kayın meşcerelerinin ekosistem bazında karbon depolama kapasitesi
Capacity of carbon stock in pure beech stands of Giresun Forest District Directorate Akkuş Forest Enterprise
  1. Tez No: 332131
  2. Yazar: SEÇİL ERKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY MISIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayın, ağaç, diri örtü, ölü örtü, toprak ve karbon, Beech, tree, litter, shrub, soil and carbon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada Giresun Orman Bölge Müdürlüğü Akkuş Orman İşletme Müdürlüğü saf kayın meşcerelerinin ekosistem bazında karbon depolama kapasitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için saf kayın meşcerelerinden 30 adet örnek alan alınmıştır. Bu 30 örnek alanda, ağaçta depolanan karbonu bulabilmek için 34 adet örnek ağaç alınmıştır. Toprak üstü ve diğer bileşenler için ise 30 örnek alanın her birinde 4?er adet olmak üzere 120 adet ölü örtü ve 30 adet diri örtü örneği alınmıştır. Toprakta depolanan karbonu belirlemek için her örnek alanda bir adet toprak profili açılarak beş derinlik kademesinden olmak üzere toplam 139 adet toprak örneği alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda Giresun Orman Bölge Müdürlüğü Akkuş Orman İşletme Müdürlüğü saf kayın meşcerelerindeki her bir ağacın gövdesinde 255 kg, dalında 157 kg, yaprağında 52 kg ve kabuğunda 21 kg olmak üzere ağacın tamamında 485 kg karbon depolandığı sonucuna varılmıştır. Kayın meşcerelerinin ölü örtüsünde 4.1 ton/ha ve diri örtüsünde 0.07 ton/ha karbon depolandığı görülmüştür. Böylece Akkuş yöresi kayın meşcerelerinin toprak üstü karbon depolama kapasitesi 175.9 ton/ha ve toprakta ise 81.1 ton/ha olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, aimed to determine the base of ecosystem carbon storage in pure beech stands of Giresun Forest District Directorate Akkuş Forest Enterprise. 30 sample plots and 34 sample trees were taken from pure oriental beech stands. 120 litters and 26 shrubs samples were taken the sample plots. And soil samples were sorted in soil depths of 0-10 cm, 10-30 cm, 30-50 cm, 50-80 cm ve >80 cm in each a soil profile from each sample plots. Four litter samples were taken for each sample plot. Stem biomass carbon storage were 254.9 kg as average. Branch, leaf, bark and total tree biomass carbon storage were 157 kg, 52 kg, 21 kg and 485 kg respectively. 4.1 ton/ha of carbon stored in litter and 0.07 ton/ha of carbon stored shrub. Above-ground biomass carbon storage capacity was 176 ton/ha as average in this study area. The carbon stored capacity in soil was 81 ton/ha.