Enerji etkin yapı tasarım yaklaşımlarının geleneksel yapılardaki öğretileri: Trabzon örneği
Disciplines of approaches to energy-efficient structure design in traditional constructions: Trabzon as a sample
  1. Tez No: 332147
  2. Yazar: ELİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERBÜLENT VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Enerji Etkinlik, Pasif Enerjili Yapı, Geleneksel Yapı, Sustainability, Energy Efficient, Passive-Energy Construction, Traditional Construction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Sanayi devrimi sonrası teknolojinin gelişmesi, her alanda dönüm noktası olduğu gibi mimaride de bir kopuş noktası olmuştur. Ancak teknoloji odaklı bu yeni tasarım yaklaşımı yoğun enerji tüketimine dayalı bir yaklaşımdır. Bu enerji ihtiyacının karşılanması için fosil kökenli enerji kaynakları kullanılmıştır. Bu kaynakların tükenme tehlikesi ve kullanımı esnasında/sonrasında çevreyi olumsuz yönde etkilemesi tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak yeni yaklaşımlar geliştirmesini sağlamıştır. Yapılan bu çalışmada, pasif yaklaşımlarla enerjiyi etkili ve ekonomik kullanan geleneksel yapı tasarımının Trabzon?daki örnekleri ele alınarak incelenmiştir.Çalışmanın Genel Bilgiler Bölümünde, amacı ve kapsamı anlatılmıştır. Sürdürülebilirlik, ekoloji, enerji ve geleneksel yapı ile ilgili bilgiler verilmiştir.Yapılan Çalışmalar bölümünde, örneklem kümesinin nasıl oluşturulduğu anlatılmıştır. Alan çalışması yapılırken kullanılan yöntemler açıklanmış ve örnek binalar bu bölümde oluşturulan kimlik kartlarıyla tanıtılmıştır. Binaların analizinde kullanılan iklim pusulası da bu bölümde açıklanmıştır.Bulgular ve İrdelemeler Bölümünde örnekler analiz edilerek, pasif yaklaşımlar ortaya koyulmuştur. Bu yaklaşımların, örneklerin kaç tanesinde bulunduğu ve ne şekilde ele alındığı irdelenmiştir. Sonuç ve Öneriler Bölümünde, ulaşılan sonuçlar ve öneriler anlatılmıştır. Trabzon Bölgesindeki geleneksel yapılarda pasif enerji yaklaşımları bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Advancements in technology after the industrial revolution have not only become a milestone in every field but also leaded to a breakaway point in architecture. However, this technology-oriented design approach is an approach based on heavy energy consumption. In order to meet energy need showing up, fossil energy sources have been used. But the concern over depletion of these sources and their negative effects over environment during / after utilization have drawn the attention to use of renewable energy sources and development of new approaches. In this study conducted in the city of Trabzon, the samples of traditional structure design in which energy is efficiently and economically used are handled through passive approaches. In the section, General Description, the aim and scope of the study is explained. Some information including sustainability, ecology, energy, and traditional construction is given.In the section, Conducted Studies, the way to create the sampling set is explained. The methods applied while conducting the field survey are described and the sample buildings are introduced by ID cards generated in this section. The climate compass used to analyze the buildings is also introduced here. In the section, Findings and Discussion, the samples are examined and then passive approaches are presented. These approaches are examined in terms of their existence in the samples and the way to be handled.In the section, Conclusion and Suggestions, the obtained results and suggestions are introduced. In the traditional constructions in Trabzon, it is found out that passive energy approaches are available.