Makina imalatında görüntü işleme teknolojisi kullanarak kalitenin kontrol edilmesi için prototip bir eğitim setinin geliştirilmesi
Development of a training set prototype to improve quality in machine manufacturing industry by using image processing
- Tez No: 332302
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, kalite kontrol, otomasyon, eğitim seti. Yıl 2013, 59 sayfa, İmage processing, quality control, automation, training set. Year 2013, 59 pages
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezde görüntü işleme tekniğinden faydalanarak makine imalatında malzeme testi ve imalat aşamalarında kalitenin kontrol edilmesi için uygulamaya yönelik prototip bir eğitim setinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi otomasyon sistemlerine gereksinimi arttırmıştır. Geliştirilen kontrol otomasyon sistemlerde amaçlanan ana konu ürün kontrolünün kısa sürede ve doğru olarak saptanabilmesine olanak tanımasıdır. Konunun yeni olması ve az sayıda kişinin bu konuda uzman olması yanında, talebin giderek artması özellikle eğitim çalışmalarına yönelik bir stratejinin izlenmesini gerektirmektedir Bu amaçla bir ürünün kalite kontrolünün nasıl gerçekleştirildiğinin bir eğitim seti üzerinde anlatılması planlanmıştır. Yapılan eğitim seti ile sadece görüntü işleme tekniği kullanarak değil aynı zamanda diğer otomasyon ürünlerinin tanıtımı ve sistemle nasıl entegre olabileceğini göstermek de kapsama alınmıştır. Bu doğrultuda anlaşılır ve sade bir eğitim seti tasarlanmış, setin çalışma prensibi oluşturulmuş, kullanılacak otomasyon ürünlerin seçimi yapılmış ve montaj edilerek gerekli testler yapılmıştır. Testlerin sonucunda elde edilen bulgular açıklanmıştır. Kullanım aşamasında ve sonucunda ilerde yararlı olabileceğini düşünülen konular tartışılmış, yeni çalışmalara ışık tutması ve geliştirilmesi amacı ile öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis develeopment of a training set prototype was aimed by using image processing tecniques in machine manufacturing industry during material inspection and and manufacturing processes. Nowadays, rapid advancements in technology has increased demand for automation systems. Main purpose of the training set is to complete inspection of a part in very short time. Since application of image processing in manufacturing processes is a quite new technology, increasing demand for this technology requires a strategic approach to its training. For this purpose, utilisition of image processing technologies in quality control process has been showed on the training set. Also introduction of some other automation technologies for handling operations were introduced. At the end of the study a basic, easy to use training kit has been reralised. Many test had been conducted on the set and results were explained and some recommendations had been made for further development.