Türkiye'de uygulanan Liberal finansal politikaların gelir dağılımları üzerindeki etkisi
The effect of Liberal financial policies which are applied on income distribution in Turkey
- Tez No: 332640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Milli Gelir, Gelir Adeletsizliği, Gini Katsayısı, National Income, Income Injustice, Gini Coefficient
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bir ülkede elde edilen milli gelir, ülkede yaşayan insanlar arasında dağıtılırken adaletsiz bir şekilde bir dağılım söz konusuysa o ülkenin her türlü sosyal ve kültürel çalkantılarla karşılaşması muhtemeldir. Başlangıçta düşük sesle konuşulacak olan bu adaletsizliğin dile getirilmesi ilerleyen dönemlerde sosyal patlamalara kadar varabilecek sonuçları beraberinde getirebilecektir. Bir ülkede elde edilen milli gelirin büyüklüğü elbette önemlidir ama bu milli gelirin ülke sosyal tabakaları arasında huzursuzluğa sebebiyet vermeyecek derecede dağıtımı, ülkede yaşayan insanların mutluluğu ve huzurunu esas alarak dağıtımı ise daha önemli hatta en önemli makro finansal politikadır. Bu çalışma ile sosyo-ekonomik açıdan büyük öneme sahip gelir dağılımı hakkında bilgiler vermek ve bağımlı değişken olarak gini katsayısı alınarak, gelir eşitsizliğine etki eden faktörler birim kök analizi yapılarak bu faktörlerin gelir eşitsizliğine ne derece etkide bulunduğunu tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
If the national income which a country acquires, does not distribute in an unfair way, there might be both social and cultural unrests. By mentioning this unfairness, there will be results as social explosion. The size of national income is important but the fair distribution of national income which does not cause any unrest between social stratums is more important. Macro-financial policy which provides the happiness and the tranquility of people is the most important fact. This study will give information about the income distribution which has a great importance in socio-economy. Also this work will identify the factors which affect the income inequality. By performing unit root analysis, the amount of the effect of these factors will be confirmed.