Çin ve Türk ekonomilerinin ticari ilişkileri ve geliştirilmesi için uygulanacak politikalar
Chinese and Turkish economies applicaple policies for commercial relations and development
  1. Tez No: 332639
  2. Yazar: ENES ŞENEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Türkiye, Dış Ticaret, Büyüme Kaynakları, China, Turkey, Foreign Trade, Sources of Growth
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
1970?li yılların sonuna kadar dışa kapalı bir ekonomik politika izleyen Çin Halk Cumhuriyeti 1980?li yıllarda ise, ülkede yapılan tarım ve sanayi reformlarıyla dışa açılmaya çalışmıştır. 1992 yılında Sosyalist Piyasa Ekonomisi uygulamaya koyulmuş ve 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü?ne üye olunmasıyla birlikte diğer ülkelerle ticari ilişkileri canlanmıştır. 2012 yılı itibariyle Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler henüz istenilen seviyeye çıkarılamamıştır. İki ülke arasındaki en önemli sorun Türkiye aleyhine oluşan dış ticaret açığı olup bu sorunun kısa sürede çözümü zor görünmektedir. Bu nedenle Türkiye, Çin ile olan ilişkilerinde uzun vadeli ve sabırlı olmalıdır. Bu çalışmanın amacı Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti ticari ilişkilerini karşılaştırarak, bu ilişkilerin geliştirilmesi için uygulanması gereken politikaları araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
People's Republic of China, 1970s followed until the end of a closed economic policy, in the 1980s, however, agricultural and industrial reforms in the country were opened up. Placed to implement the socialist market economy in 1992 and in 2001, trade relations with other countries in the world trade organization with membership revived. As of 2012, China has not been realized to the desired level of economic relations between Turkey. The most important issue between the two countries against Turkey in the foreign trade deficit, it seems difficult to solve this problem as soon as possible. Fort this reason, Turkey?s relations with China should be long-term and patient. The aim of this study was to compare the commercial relations of Turkey and the China, to investigate the solutions to be implemented for the development of these relations.