Çevreye duyarlı işletmecilik: Kahramanmaraş ilinde bir alan araştırması
Environmentally-conscious business administration: A field research in Kahramanmaraş
- Tez No: 332641
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Sürdürülebilirlik, Çevreye Duyarlı Yönetim, Yeşil Bilişim, Çevreye Duyarlı İşletmecilik, Environment, Sustainability, Environmentally-Conscious Business Administration, GreenTech, Environmentally-Conscious Business
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son yıllarda sanayileşme ve nüfus artışı gibi faktörlerin sebep olduğu çevre sorunlarının artış göstermesi işletmeleri ve toplumları çevreyi koruma konusunda bilinçlenmeye sevk etmektedir. Çevre sorunlarının dünya gündeminde yer alması işletmelere de bu konuda görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Bu görev ve sorumluluklar da çevreye duyarlı işletmecilik faaliyetlerini ortaya çıkarmıştır. Çevreye duyarlı işletmecilik, çevreci anlayışla hareket eden işletmelerin faaliyetlerini sürdürürken başta üretim, yönetim ve karar alma süreçleri olmak üzere çevreye verilen zararı en aza indirmeyi amaçlayan anlayıştır. Bu çalışmada son zamanlarda gündemde olan çevreye duyarlılık kavramının işletmeler açısından önemi Kahramanmaraş ilinde incelenmiştir. Çalışmada çevreye duyarlı işletmeciliğin yönetim, muhasebe-finansman, üretim, pazarlama, halkla ilişkiler, AR-GE, insan kaynakları ve bilgi teknolojileri boyutları demografik özellikler ve işletmenin özellikleri açısından ilişkileri incelenmiştir. Genel olarak işletmelerde, çevre konusunda bilinçlenmenin arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that environmental problems resulted from industrialization and population growth have been on the rise in recent years encourages business world and societies to be more environmentally-conscious. As environmental problems are on the agenda of the World, this situation has loaded business World with some duties and responsibilities. This duties and responsibilities have brought about some activities which improves the sustainability of business. Environmentally-conscious business administration is a concept which aims to minimize the damage to the environment during the production, administration and decision making processes. In this study, the importance of environmentally-conscious business concepts for business world has been examined in Kahramanmaraş. During this research, Environmentally-conscious business administration, accounting and finance, production, marketing, public relations, research and development and information technologies are examined in terms of demographical and operational context. It has been found that environmental consciousness is on the rise.