Coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama teknikleri kullanılarak Mut havzasında (Pirinçsuyu ve Kurtsuyu dereleri) erozyon duyarlılık alanlarının belirlenmesi
Determination of erosion sensitivity areas using gis and remote sensing in Mut basin: Kurtsuyu and Pirinçsuyu stream
  1. Tez No: 332642
  2. Yazar: YAKUP KIZILELMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, CBS, Erozyon, USLE, Mut Havzası, Remote Sensing, GIS, Erosion, USLE, Mut Basin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı başta Mut havzasında (Pirinçsuyu ve Kurtsuyu dereleri) erozyona duyarlı alanların belirlenmesinin yanında coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama teknolojilerinin erozyon tahmininde yeteneği ve kapasitesini ortaya koymaktır. Havzada erozyona duyarlı alanların belirlenmesi için USLE eşitliği tercih edilmiştir. USLE? deki tüm parametreleri için Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamında tematik katmanlar üretilmiştir. Çalışma alanının arazi örtüsü/kullanımı (C faktör) güncel uydu görüntülerinden yararlanılarak kontrolsüz sınıflandırma ve NDVI teknikleri kullanılarak belirlenmiştir. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından üretilen arazi kullanım verileriyle uzaktan algılama verileri kullanılarak elde edilen C faktörünün sisteme dâhil edilmesi sonucu havza için üç farklı erozyon duyarlılık haritası üretilmiştir. Sonuç duyarlılık haritalarına göre; Uzaktan Algılama teknikleri kullanılarak elde edilen sonuçlarda yüksek benzerlik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study?s purpose, beside determining the sensitive areas to erosion in primarly Mut (Pirincsuyu and Kurtsuyu streams) basin is to prove the capacity and talent of Geographic Information Systems and Remote Sensing technologies in guessing the erosion. In basin to determine the sensitive areas to erosion the USLE equation is prefered. For the all parameters in USLE thematic layers were produced in Geographic Information System. Land cover/land use of study area (Factor C) were determined by using NDVI techniques and unsupervised classification and benefiting from update satellite images. Three different erosion sensititve maps were produced as a result of including factor C in system by using the data of remote sensing and land use data which were produced by Village Service General Managment. According to sensitive maps; high resemblance was seen in the result of using remote sensing techniques.