Demokrasi hayatımızda Adnan Menderes
Adnan Menderes in the democracy lives
- Tez No: 332643
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Democracy, Opposition, Parliament, Power, Politics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türk demokrasi tarihinde demokrasinin gelişimi oldukça çetin bir dönemden geçmiştir. İktidar muhalefet ilişkilerinde sergilenen tutum yapıcı olmaktan ziyade yıpratıcı ve yıkıcı olmuştur. Siyasi kararlar alma sürecinde iktidarlar mümkün olduğu kadar muhalefeti görmezden gelmeye çalışırken, muhalefetin muhalefet anlayışı ne olursa olsun olumsuz ve yıkıcı eleştirilerle mevcut iktidarı çalışamaz duruma getirerek, bir an önce ele geçirmek şeklinde olmuştur. Bu durum ülkemizde demokrasinin kökleşmesini geciktirdiği gibi anlaşılmasını da zorlaştırmıştır. Bu çalışmada, Adnan Menderes?in muhalefet ve iktidar dönemlerinde ortaya koyduğu mücadelenin bu bağlamda Türk demokrasisine olumlu ve olumsuz etkileri siyasi hayatından alınan kesitlerle ortaya konulmuştur. Konunun araştırılmasında Adnan Menderes ile ilgili yazılmış eserler, Menderes?in demeçleri, nutukları, Makaleleri ve Meclis konuşmalarından yararlanıldı. Çalışmanın sonucunda muhalefette iken demokrasi mücadelesi veren, ancak iktidara geldikten sonra onu bir daha kaybetmemek, muhalefetin kışkırtmalarının etkisinde kalmak, ülke çıkarlarını ve demokrasiyi korumak vs. gibi etkilerle antidemokratik yöntemlere sapıldığı görüldü. Ayrıca muhalefetteyken iktidarın baskılarından şikâyet edilirken, iktidar olduktan sonra aynı baskıların muhalefete yapıldığı görüldü. Demokrasinin gelişimi ve sürekliliği adına, yönetimde karar alma sürecinde iktidarın muhalefete hak ettiği yeri vermesi, muhalefetin de yönetime karşı yapıcı bir denetim içerisinde olmasının son derece önemli olduğu görülmüştür. Anahtar Kelime: Demokrasi, Muhalefet, Meclis, İktidar, Siyaset
Özet (Çeviri)
After a long period of one party authority, democratization process in Turkey was naturally painful. Relations between the ruling government and opposition were not rosy rather harsh and preemptive. Ruling government generally tended to ignore the opposition totally when made its decisions, same time, opposition rigidly denied every possible cooperation opportunities with government and opposition only tried to block the government to establish its own rule whatever the costs would be. This reality resulted Turkish democracy fragile. In this thesis, Adnan Menderes? political fight in opposition and in his government was studied with Menders? political biography. Fort this, books related with Menderes, his speeches, his written articles and his addresses at Turkish National Assembly were scrutinized widely. In sum, in this thesis, it was mentioned that Menderes behaved different when he was in power according to his stand during his opposition times. Despite he criticized government?s harsh rule when he was in opposition but he repeated same mistakes after taking the government. For sustainable and running democracy, ruling power should give enough room for opposition, in exchange opposition should care about relations with ruling power.