Kapüşonumun Altından
From Underneath My Hoodie
- Tez No: 332795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK BUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Bilinçdışı, Ebeveyn, Vicdan, Hırsız, Toplum, Unconscious, Parent, Conscience, Thief, Society
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kapüşonumun Altından başlıklı kısa film tezi senaryolaştırılırken Fruedun birçok kuram ve teorilerinden ilham alınmıştır. Kısa filmde birçok alt metin ve metaforik semboller, psikolojik etkenler ve bilinçdışı etkileşimler mevcuttur. Kısa film senaryosunun yapım aşaması esnasında bir takım toplumsal sorunların ve önyargıların kırılması hedeflenmiştir. Hırsızlık yapmak kötü, ahlaksız, kolay yolla elde edilen para olarak toplumlar ve insanlar tarafından addedilmektedir. Ancak senaryo yazım aşamasında ilk olarak ele alınan konu, her bebeğin iyi olarak doğduğu, ancak yaşam koşulları, psikolojik, ailevi, bilinçdışı etkenler ve yeteri kadar verilmeyen imkânlar sonucunda bir insanın kötü ve etik olmayan yaşam tarzına ulaştığıdır. Bu kısa filmin amacı, kötüyü savunmak değil, ancak her kötü meslek veya alışkanlığı olan insanların iyi insan olmaması anlamına gelmediğini vurgulamaktır. Takdir edilir ki bu kısa film yapılırken amaç her hırsızı savunmak değildir, ancak her hırsızı da yermemek gerektiğidir. ?Her hırsız kötü olmak zorunda mıdır? Ya da her kötü hırsız olmalı mıdır? Sorularına ve cevaplarına mümkün olduğunca tarafsız ve itinayla yaklaşılmıştır. Kısa filmin kapsamı, Sadıkın; psikolojik, bilinçdışı, manevi yoksunluklar, anneye duyulan özlem ve arzulama etkenleri ile hayatını şekillendirmiş, öncelikle insan olduğu, daha sonra hırsız olduğu gösterilmiştir. Toplum içinde ¨kötü¨ olarak addedilen insanlardan biri olan Sadıkın hayatına kısa bir bakış niteliğindedir. Kısa filmin yöntemi için Sigmund Fruedun teori ve kuramlarından etkilenilmiştir. Çocukluk travmalarının, bilinçdışı hasarlarının şuanda olduğumuz insanlar olma yolunda bizi ne kadar etkilediğini yine bu tarz bilinçaltı simgesel anlatımlar kullanarak aktarmaya çalışan ve bu tarz insanların yaşamlarına biraz daha ön yargısız yaklaşmaya davet eden bir kısa film yapılmıştır. Sadıkın hırsız olmasına rağmen, sorumlulukları olan vicdanlı bir ebeveyn olduğu gösterilmiştir. Hırsız ve madde bağımlısı olan Sadıkın bu alışkanlıkları onu kötü insan yapmaya yetememiştir. Sadıka eleştiri yapmak yerine, toplum ve toplumsal boyut açısından ele alınarak, onun bu hale neden geldiği sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
While writing a script from the short film thesis titled From Underneath my Hoodie, inspiration was taken from many hypotheses and theories of Freud. There are many sub-texts and metaphorical symbols, psychological factors and unconscious interactions in the short film. Eliminating some social problems and prejudices were targeted at the stage of production of the script of the short film. Stealing is regarded as bad, immoral and as money for jam by societies and people. However, the first subject that was handled at the stage of writing the script was that every baby is born as good, however as a result of living conditions, psychological, family, unconscious factors and insufficient opportunities a person ends up in a bad and unethical lifestyle. The aim of this short film is not to defend the bad but to emphasize that the people having a bad occupation or habit do not have to mean that they are not good people. It can be appreciated that while making this short film the aim was not to defend every thief but it is also necessary not to criticize every thief. The questions ?Does every thief have to be bad? Or should every bad people be thieves and answers thereto were approached with as much care as possible and as impartially as possible. Within the scope of the short film, it was indicated that Sadık shaped his life with psychological, unconscious, spiritual deprivations, longing for the mother and desiring factors and that he is first a human being and then a thief. It qualifies as a glimpse into the life of Sadık, who is one of the persons regarded as bad within the society. Inspiration was taken from Sigmund Freud?s theories and hypotheses for the method of the short film. A short film was made that tries to tell how much childhood traumas, unconscious damages affect us in the way of becoming who we are now by using such subconscious symbolic narrations again and that invites to approach the lives of such people in a little bit more unprejudiced manner. It was shown that Sadık is a conscientious parent with responsibilities despite being a thief. These habits of Sadık, who is a thief and drug addict, could not be sufficient to make him a bad person. Instead of criticizing Sadık, why he was in this situation has been interrogated by handling in terms of society and societal dimension.