İsrail'de vatandaşlık anlayışı: Değişen anlayışlar ve sorunlar
Sense of citizenship in Israel: Changing approaches and issues
- Tez No: 332796
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Küresel Vatandaşlık, Vatandaşlıkta Güncel Değişimler, İsrail Vatandaşlığı, İsrail Vatandaşlığının Sorunları, Citizenship, Global Citizenship, Current Changes In Citizenship, Israeli Citizenship, Problems Of Israeli Citizenship
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışmanın amacı, tarihsel süreç içinde birçok sosyal, ekonomik, siyasal, dinsel ve kültürel unsurun etkisi altında farlı şekillerde anlamlanmış dinamik bir kavram olan vatandaşlığın, İsrail özelinde gerçekleşen anlayışının şekilleniş sürecini ve karşılaştığı sorunları incelemektir. Yahudilerin, bağımsız İsrail Devletinin kurulmasından sonra onu nesiller boyu kalplerinde taşıdıkları kendi devletine sahip olma arzusuyla olabildiğince Yahudi yapmaya çalışmaları, İsrail?deki vatandaşlık anlayışını ciddi şekilde etkilemiştir. Bu çerçevede, modern bir devlete sahip olmadan çok önce bir millet haline gelmiş Yahudilerin, Tevrat kökenli etnik bilinç ve kimliklerinin İsrail Devletinin vatandaşlık anlayışının oluşumunda ve uygulamasında öncelik taşıdığı görülmüştür. Bu öncelik, İsrail?in Yahudi olmayan vatandaşları aleyhinde bazı temel vatandaşlık hakların ihlali sonucunu doğurarak toplumsal bir kutuplaşma meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how the concept of citizenship took its shape in Israel, a concept which is dynamic and has been defined in many different ways under the effects of some social, religious, political and cultural elements throughout history and to figure out what kind of problems have been experienced in the concept of Israeli citizenship. The desire of having their own country which Jewish people carried in their hearts for generations until the establishment of Israel has evolved into a desire to make this state as Jewish as possible and this fact has affected the understanding of citizenship in Israel significantly. Within this context, it is seen that the old testament-based ethnic consciousness and identity of Jewish people who became a nation much before coming together under the roof of a modern state, has priority in the formation and implementation of the State of Israel?s citizenship understanding. This priority gives rise to the contravention of some basic rights of Israeli citizens who are not Jewish origin and creates a social polarization.