Mecidiyeköy-Zincirlikuyu aksında turizm, hizmet, ticaret ve konut alanlarının tarihsel gelişim sürecinin irdelenmesi
The historical development process of tourism, service, trade and residental places in the Mecidiyeköy-Zincirlikuyu axle
  1. Tez No: 332824
  2. Yazar: SASAN HOSEİNPOURNADER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNEVVER DAĞGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: mimarlık, turizm alanları, hizmet alanları, ticaret alanları, konutalanları, kentsel gelişim, istanbul, architecture, fields of tourism, fields of service, fields of commerce, fields of housing, urban development, istanbul
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
20. Yüzyılda bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı ilerlemelerin sonucu sanayi toplumu hızla bilgi toplumuna dönüşmektedir. Bu gelişmeler kentlerin yeniden yapılanması sürecini de beraberinde getirmmektedir. Küreselleşme ve artan rekabet baskısı ile kentlerin, yarının bilgi çağı kentlerine dönüşürken içerdikleri bazıfonksiyonlar ortadan kalkmakta, bazıları değişmektedir. Ayrıca bu baskı bazı yeni fonksiyonlar oluşturarak kentlerin sahip oldukları eski fonksiyonları yeniden tanımlama ihtiyacını doğurmaktadır. Dünyada bazı kentler sağlık, bazı kentler finans, bazı kentler ise turizmde ön plana çıkarken, kentlerin birbirleriyle rekabete sahip oldukları turizm, hizmet, ticaret ve konut altyapısı önemli unsurlarından biri haline gelmektedir.Tüm bu gelişmeler sonucunda kent merkezleri, karışık yapıdaki hizmet sektörünün mekân seçtiği alanlara dönüşmeye başlamıştır. Boğaziçi Köprüsü?nün yapılması ile kent merkezinin sınırları, Beyoğlu ve Nişantaşı`ndan Büyükdere Caddesi boyunca genişlemeye başlamış ve Mecidiyeköy-Zincirlikuyu bölgesine ulaşmıştır. Bölgenin erişebilirliliğinin odak noktası ve teknolojik altyapı imkânlarının yoğun olduğu odaklara dönüşürken, özellikle yüze yüz görüşme ihtiyacı hisseden ve bu yoğun altyapıya gereksinim duyan hizmet sektörünün yer seçimine yol açmıştır. Gayrimenkul sektörünün de ilgisini çeken üretici hizmetler, bölgede özellikle prestijli ve donanımlı Atipi ofis alanlarını tercih etmiştir. Bu durum da yapılacak yeni projelerin bölgeye konumlandırılması gereğini beraberinde getirmiştir. Bu çalışma öncelikle turizm, hizmet, ticaretin ve konutun tanımı ve özelde gelişim sürecini anlamak, ardından bu sektörlerin İstanbul?un Avrupa yakasında yoğunlaştığı xiiialanlardan biri olan Mecidiyeköy-Zincirlikuyu bölgesinde nasıl bir gelişim sürecini izlediğini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır.Birinci bölümde, turizm, hizmet, ticaret ve konut alanlarına genel bir literatür özeti yapılmış, çalışmanın amacı belirlenmiş, kapsam ve izlenecek olan yöntem ?Hipotez? başlığı altında anlatılmıştır.İkinci bölümde, turizm, hizmet, ticaret ve konutun tanımı yapılmış, sınıflandırılmasına ilişkin farklı görüşlere yer verilmiştir. Turizm, Hizmet, Ticaret ve Konut sektörlerinin tarihsel gelişim süreci; bunlara ilişkin teoriler incelenmiştir.Üçüncü bölümde, 1980 sonrasındaki ekonomik ve politik gelişmelerin turizm, hizmet, ticaret ve konuta yansıması başlığı altında; yasal düzenlemelerin etkisi anlatılmış, bu alanların İstanbul'da gelişimi anlatılmıştır.Dördüncü bölümde çalışma alanının konumu incelenmiş ve bir kimlik paftası hazırlanmıştır. Mecidiyeköy-Zincirlikuyu?nun tarihçesi ve fiziksel özelliği analiz edilmiştir. Alan Analizi? başlığı altında da, binalarının kullanım paftası hazırlanmış, turizm, hizmet, ticaret ve konut binalarından rastgele örnekler seçilerek incelenmiştir. Bu inceleme sonunda bölge mimarisinin son yıllarda yaşadığı gelişim ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Beşinci bölümde ise tez çalışmasının genel bir değerlendirilmesi yapılarak, çalışma sonunda varılan sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of rapid developments in information communication technologies in the 20th century, industrial society turns into be an information society. These developments bring along the process of reconstruction of the cities. With the globalisation and increasing pressure of competition, some functions of these cities disappear or change while they are turned into the cities of tomorrow?s information age. Moreover, this pressure creates the need for re-definition of the previous functions by establishing some new functions. In the world, some cities stand out in the field of health, some in finance, some in tourism; so such issues as tourism, service, commerce and housing infrastructures become one of the most important issues in the competitive fields of the cities.As a result of all these developments, city centers turn into the fields chosen by the service sector which has a complex structure. With the construction of Boğaziçi Bridge, borders of the city center began to expand from Beyoğlu and Nişantaşı along Büyükdere Street and reach the area of Mecidiyeköy-Zincirlikuyu. Focus of the area?s accessibility turns into the focuses where technological infrastructure opportunuties are dense, so it leads the area choice of service sector which needs face to face interview as well as requiring this dense infrastructure. Producing services which draw attention of the real estate sector as well prefer especially prestigious and equipped A type office areas in the region. This situation necessitates the deployment of the new projects in the area. This study has been prepared firstly in order to understand the definition and development process of tourism, service, commerce and housing, and then to present what kind of a development process is observed in the area of Mecidiyeköy-xvZincirlikuyu which is one of the areas where these sectors become dense in the European Side of İstanbul. In the first chapter, a general literature summary is available about tourism, service, commerce and housing issues, the aim of the study is identified, also the scope of work and method are expressed under the title of ?Hypothesis?. In the second chapter, the definitions of tourism, service, commerce and housing are submitted and various views about their classification are delivered. Historical development process of the sectors of tourism, service, commerce and housing as well as theories about them are examined. In the third chapter, under the title of reflection of economical and political developments, which are observed after 1980, on tourism, service, commerce and housing; the effect of legal regulations is mentioned as well as the development of these sectors in İstanbul.In the fourth chapter, the location of study field is examined and a sheet of identity is prepared. A short history and physical specifications of Mecidiyeköy-Zincirlikuyu are analysed. Under the title of Field Analyse, usage sheets of the buildings are prepared as well as choosing and examining random examples from tourism, service, commerce and housing buildings. At the end of this examination, recent development of the area?s architecture is tried to be proved.In the fifth chapter, a general evaluation of the thesis study is carried out and results in the end of the study are expressed.