Endüstriyel üretimde nar ve elma posalarının değerlendirilmesi
Utilization of industrial production of pomegranate and apple pomaces
- Tez No: 332829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DOYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nar posası, elma posası, kurutma, Pomegranate pomace, apple pomace, drying
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ülkemiz meyve ve meyve suyu üretim ve tüketimi açısından oldukça önemli bir yerdedir. Bu sektörden elde edilen posaların değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması maddi olarak, atılmasıyla oluşacak çevre kirliliğinin önlenmesi insani olarak önem taşımaktadır. Çalışmada meyve suyu üretim sektöründen elde edilen nar ve elma posalarının 50, 60, 70 ve 80°C sıcaklık ve 2±0,1 m/s sabit hava hızı ile kurutulması gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar on adet matematiksel modele uyarlanmış ve bu modellerden Midilli vd. matematiksel modelinin en uygun tahminleri verdiği görülmüştür. Nar ve elma posaları difüzyon katsayısı değerleri 1,22x10-10 ile 4,40x10-10m2/s arasında değişmiştir. Aktivasyon enerjisi değerleri ise nar posası için 39,67 kJ/mol, 29,65 kJ/mol olarak bulunmuştur. Nar ve elma posaları nemli ve kuru örneklerinin içerik analizleri yapılmıştır. Sonuçlar her iki posanın diyet lif miktarı açısından zengin olduğunu göstermiştir. Ayrıca her iki posada farklı miktarlarda vitamin, yağ, mineral içermektedir. Elde edilen bu sonuçlara ve daha önce yapılan literatür çalışmalarına dayanarak posaların ülke ekonomisine hangi yönden katılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our country is at important in terms of production and consumption fruit and fruit juice is somewhere in. Pomaces that obtain from this sector are important for to recover and incorporate for economy and to prevent environmental pollution for humanity. In this study; pomegranate and apple pomaces that obtained fruit juice sector, the drying experiments were carried out at 50, 60, 70 and 80°C and at the air velocity 2±0,1 m/s. These results that profited by experimental data tested ten different mathematical models and observed that the Midilli et al. model gives best estimates. Effective diffusivities of pomegranate and apple pomaces are changed between 1,22x10-10 and 4,40x10-10 m2/s, the activation energy values of pomegranate and apple pomaces are found on 39,67 kJ/mol and 29,65 kJ/mol.In addition fresh and dried pomegranate and apple pomaces content analysis carried out. The results showed that the two pomaces are rich in dietary fiber. In addition both pomaces include different amounts of vitamins, fats and minerals. On the basis of obtained results and earlier literature studies suggested that how to join this pomaces our country economy.