A combined algorithm for placement of rectangular vehicles in a ferry
Dikdörtgen araçların feribotlara yerleştirilmesi için birleşik bir algoritma
- Tez No: 333036
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİN ÇAĞLAR AKSEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deniz ulaşımı, sezgisel algoritma, araç yerleştirme, arabalı feribot, ferryboat layout, vehicle placement heuristic, maritime
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Deniz ulaşımı güvenliği ,hızlı oluşu ve düşük maliyetli olması dolayısıyla önemli bir konudur. Feribotlar iki kıyı arasında yolcu ve araç taşıyabilen deniz taşıtlarıdır.Deniz ulaşımındaki beklenen büyüme feribotlara olan talebi de arttıracaktır.Bu alandaki kaynakların (feribot, çalışanlar,yakıt v.b) etkin bir şekilde yönetimi bu alanda çalışan uzmanların ana amacıdır.Bu çalışmada daha once çalışılmamış bir konu olan feribota araçların en iyişekilde yerleştirilmesi üzerinde çaılşılmıştır.Araçların en uygun şekilde yerleştirilmesi kurum kârını da arttıracaktır. Fakat problemin karmaşık yapısından dolayı en iyi çözümü bulmak her zaman mümkün değildir. Bu yüzden bu çalışmada en iyi çözümü bulabilmek için sezgisel bir algoritma önerilmiştir. Bu algoritma ?ilk gelen yerleştirilir? kuralına uygun olarak yerleştirilecek araçlara en uygun konumu bulmaktadır. Bu algoritma çok bilinen Sırtçantası Algoritması ve Paketleme Algoritmalarının bir uzantısı olarak düşünülüp değiştirilerek geliştirilmiştir. Bulunan bu çözümün ekonomik ve operasyonel etkisi gerçek bir feribot hattı olan Eskihisar-Yenikapi hattı verisiyle test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Management of inland maritime transportation is an important task since it has a costly operation environment, as well as public service responsibility with safety and speed concerns. A typical operation involves multiple ferryboats, assigned to transport both passengers and vehicles between two stationary points. E?ective management of resources (ferries, crew, fuel etc.) to meet the increasing demand has become the primary objective of planners working in this area. This research focuses on an uninvestigated part of the general problem: Finding the ideal layout of vehicles on ferryboats. Optimal placement initiative will remedy both the trip utilization rate and ?nancial indicators of the organization. However, an optimal solution is usually not available due to complicated nature of the problem, such as sequencing and embarking restrictions. Here, a heuristic approach is proposed in order to ?nd the best solution by abiding the restrictions of vehicle placement algorithm. The proposed procedure seeks the best position of a given sized (or categorized) vehicle inside a ferryboat under ?rst come ?rst served sequencing rule restriction. The problem at hand may be thought as a sub-echelon of the well-known knapsack and bin-packing algorithms, and bene?ts from both philosophies in the proposed algorithm. Economical and operational e?ects of the proposed procedure were illustrated by comparing its application on a real ferry line data gathered from the Sirkeci-Harem route operating in the city of Istanbul.