Türkiye'de çağdaş karo tasarımında geleneksel motiflerin kullanımı ve örnek uygulamalar
Use of traditional motifs in contemporary tile desing in Turkey and case studies
  1. Tez No: 333235
  2. Yazar: FULYA SAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. CANAN ATALAY AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Selçuklu sanatı, desen, karo, Osmanlılar, geleneksel motifler, çağdaş karo tasarımı, Anatolian Seljuk art, tile, design, motif, Ottomans, traditional patterns, contemporary tile design.
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Seramik kaplama malzemeleri, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılarda mimari yapıların iç ve dış yüzeylerinde yüzyıllar boyu kullanılmış, zengin desen ve kompozisyon özellikleri ile önem kazanmıştır.Biçim özellikleriyle olduğu kadar, desen zenginliğindeki çeşitlilik kompozisyonlardaki olağanüstü kullanımlar bu kültürel mirasın değerini arttırmaktadır. Anadolu Selçukluların kendilerine özgü teknik ve desen anlayışı özel bir görünüm sunar. Özellikle geometrik motiflerin en iyi uygulamaları Anadolu Selçuklu'lara ait bezemelerde ortaya çıkar.Osmanlılar, Anadolu Selçukluların kazandırdığı bu mirasa daha da zenginlik katarak, natüralist bir yaklaşımla bitkisel kökenli desenlerin kullanımını yoğunlaştırıp geliştirmişledir. Bu çok yönlü zengin kültürel miras, günümüz karo sektöründe bir tasarım olgusu olarak ele alınmaktadır.Geleneksel Türk motiflerinden seçmeler yapılarak doğal ve kültürel mirasın estetik değerlerini, modern tasarımlarla çerçeveleyerek seramik karo uygulamalarında geleneğin sürekliliği, analiz edilerek motiflerin simgesel anlamlarını seramik karo uygulamalarla birleştirerek geleneksel motiflerin çağdaş temelleri ve geleneğin sürekliliği vurgulanmıştır.Geleneksel kaynaklı çağdaş karo tasarım ve uygulamalarının değerlendirilmesi yapılarak, geleneksel motiflerden yeni ve özgün motifler oluşturulup çalışmalar katalog haline dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ceramic coating materials, which have been used to ornate architectural surfaces in Seljuk Anatolia and Ottoman Empire, have become essential thanks to a large variety of design patterns and their compositional qualities.Besides the format, the variety in patterns and outstanding application of designs have been appreciated as cultural inheritance to the modern Turkish societies. The unique sense of technics and patterns used by Seljuks provide spectacular displays. Especially, the best examples of geometric patterns can be seen among Anatolian Seljuk ornamentations.Seljukian ornamentation have been evolved and enriched by Ottomans thanks to their naturalistic approach which allowed them to improve plantal motifs. Besides its artistic value, this sacred inheritance is still an indispensible phenomenon on tile market.Modern fundementals of traditional Turkish motifs and continuity of the tradition is emphasized by combing a selection from modern and cultural values of Turkish aesthetics, and by analizing this combination of patterns.Products of the combination of inventive and traditional Turkish motifs are formed into a catalogue via analysis of contemporary tile design and applications.