A Marxist reading of D. H. Lawrence's fiction: Alienation, disintegration and bourgeois morality
D. H. Lawrence'ın eserlerinin Marksist analizi: Yabancılaşma, çözülme ve burjuva ahlakı
- Tez No: 333240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZER BANU KEMALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: D. H. Lawrence, Yabancılaşma, Çözülme, Burjuva Ahlakı, D. H. Lawrence, Alienation, Disintegration, Bourgeois Morality
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
D. H. Lawrence, İngiliz Edebiyatının modern döneminde yer alan ve oldukça çok tartışılan bir yazardır. Eserlerindeki politik duruşu ve edebi kanondaki yeri büyük tartışmalara neden olmuştur. Politik duruşuyla ilgili birçok farklı fikir vardır. Kimleri onu aşırı solcu olarak değerlendirirken kimileri de onu faşist ya da ahlakçı olarak nitelerler. Benzer bir şekilde, eserleri modern edebiyatın birtakım özelliklerini taşımıyor olsa da, genel olarak modern bir yazar olarak konumlandırılmıştır. Bu konuları göz önünde bulunduracak olan bu çalışma, Lawrence'ın edebi kanondaki tartışmalı yerini üzerinde duracak ve onun ?The Rocking-Horse Winner?, ?Odour of Chrysanthemums? ve Sons and Lovers isimli eserlerindeki politik duruşu üzerine yoğunlaşacaktır. Bu bağlamda bu eserler ilk olarak Marksist açıdan ele alınacaktır. İkinci olarak, sanayileşme, kapitalizm, materyalizm, metalaştırma, monotonluk, kurban edilme, aile bireyleri arasındaki yabancılaşma ve karakterlerin küçük burjuva yönelimleri gibi bazı kavramlar ele alınacaktır. Ardından, endüstriyel kapitalizmin aile ilişkileri üzerindeki etkileri ve endüstriyelleşme ve onun uzantılarının sebep olduğu aile enstitüsünün parçalanması/ çözülmesi üzerinde çalışılacaktır. Son olarak da, Lawrence Victoria ve Modern dönemler arasında bir yazar olarak konumlandırılacak ve ahlaki değerleri küçük burjuva dünya görüşüne ait aşırı bir sağcı yazar olarak tayin edilecektir.
Özet (Çeviri)
D. H. Lawrence is one of the most controversial writers in the modern period of English literature. His political stance in his works and place in the literary canon were an issue of great debate and conflict. There are various ideas about his position on the political spectrum. He is positioned around the far-left. He is also viewed as a moralist or fascist writer. As to the literary canon, he is located as a modern writer although his writings bear different characteristics from those of other modernist writers. Considering these issues, this study will problematize Lawrence?s complicated position in the literary canon and unearth his political stance in ?The Rocking-Horse Winner?, ?Odour of Chrysanthemums? and Sons and Lovers. In this respect, firstly, Lawrence?s selected literary works will be analyzed from a Marxist point of view. Secondly, some concepts like industrialism, capitalism, materialism, reification, monotony, victimization, alienation among family members and petty-bourgeois tendencies of the characters will be investigated. Thirdly, disintegration of the institution of the family substantially caused by industrialism and its extensions will be studied. And finally, Lawrence will be positioned as a writer in-between Victorian and Modern Periods and relocated as a reactionary writer whose morality norms indeed belong to petty-bourgeois conception of the world.