Socio-psychological reading of D.H. Lawrence's Lady Chatterley's Lover
D.H. Lawrence'in Lady Chatterley'nin Sevgilisi adlı eserinin psiko-sosyal açıdan değerlendirilmesi
- Tez No: 384785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sınıf ayrımı, Marksizm, Kapitalizm, Psikoloji, Nevroz, Cinsel Fantezi, Class distinction, Marxism, Capitalism, Psychology, Neurosis, Sexual Phantasy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
D.H. Lawrence, Lady Chatterley'nin Sevgilisi adlı eserinde aristokrat sınıfa dahil olan Lady Chatterley'nin alt sınıftan bir erkekle yaşadığı aşk yoluyla nasıl bir değişim geçirdiğini anlatırken, ahenkli bir beraberlik için sınıf bilincinden kurtulunması gerektiğini vurgulamaktadır. Kısa hikayeleri ve romanlarında sınıf farklılıkları üzerinde daha fazla durmuş olan Lawrence, bu romanında cinselliğe özel bir önem atfetmekte; Oliver Mellors ve Lady Chatterley'nin ilişkilerinde sınıf farklılıklarından ziyade cinselliğin belirleyici olduğunu iddia etmektedir. Lawrence aynı zamanda yarattığı kadın karakterin psikolojik sorunlarını da ortaya koymakta, bu rahatsızlığın kaynağı olarak da 20 yy. başındaki dağınık sosyal sınıf örüntüsünü, eksik kişilik oluşumunu, kadın-erkek arasındaki eşitsizlik ve cinselliğin bastırılmasını olası sebepler arasında göstermektedir. Roman Marksist açıdan ele alınacak olursa şunu söyleyebiliriz ki; güçsüzün güçlü tarafından ezildiği kapitalist kültürde kadın ve erkek kimlikleri aslında oluşturulmuş ve her daim yenilenen kimliklerdir. Buna rağmen Lady Chatterly, Mellors ile yaşadığı ilişki ve beraberinde gelen dönüşümle bilinç kazanmış ve kendini kapitalist kültür tarafından tanımlanmış kadın kimliğinin dışına çıkarabilmiştir. Romana Psikolojik açıdan baktığımızda ise; kapitalizmin insan için cinselliğin tanımını değiştirdiği ve bu sistemin ayartıcı yapısının bireyleri nevroza sürüklediği dile getirilmekte; Lady Chatterley'nin bu bunalımdan kurtulmasını sağlayanın da; karakterin kendini keşfetmesi ve doğaya, doğal olana dönmesi olarak betimlenmektedir. Nihayetinde Lady Chatterley, bilinç kazanmış ve kendini gerçekleştirmiş bir karakter , aşkını ve amacını bulmuş bir kadın olarak romanın sonunda karşımıza tekrar çıkar: hayatındaki sosyal ve sınıfsal engelleri aşmış ve artık kendini kadın olarak ortaya koyabilen yeni bir kişilik olmuştur.
Özet (Çeviri)
D. H. Lawrence's Lady Chatterley's Lover (1928) depicts the transformation of Lady Chatterley from an aristocratic lady to a classless position through her harmonious relationship with a lower class man. In fact, Lawrence usually focuses on class distinction in his novels and short stories. In Lady Chatterley's Lover, however, he concentrates more on the importance of sexuality as a key of the compatible relationship between Lady Chatterley and Oliver Mellors though they belong to different classes. He also depicts the impact of disturbed psychology, repressed sexuality, and gender inequality in forming the identities of the characters in the problematic social stratification of the early twentieth century. If evaluated from the Marxist perspective, it can be seen that the class conflict and the exploitation of the weak members by the capitalist (landowner) depict the materialistic superstructure of a society in which gender roles and individual identities are being reshaped. As a consequence of this transformation, Lady Chatterley gains her individuality and consciousness by blurring the conventional boundaries of the classes through having an affair with a lower class lover. And if analyzed from the psychological perspective, the corrupting influence of the capitalist civilization that has already distorted the understanding of sexuality leads Lady Chatterley to a neurotic life, from which she saves herself by turning back to nature, by understanding her natural impulses, and by following the rule for pro-creation. Therefore, after Lady Chatterley gains consciousness and maturity, the novel ends with the compatible love relationship between Lady Chatterley and Mellors. Lady Chatterley has overcome all the social barriers in her life, and has come to assert herself as a woman with her unique personality.