Azerbaycan'ın güney bölgesinin (Lenkeran bölgesi) turizm arz olanakları ve halkın turizme bakış açısı
Tourism potential of south region of Azerbaijan (Lenkeran region) and local population's viewpoint of tourism
  1. Tez No: 333301
  2. Yazar: AYSEL ALAKBAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALP TİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan'da Turizm, Turistik Arz, Lenkeran Bölgesi, Tourism in Azerbaijan, Tourism potential, Lenkeran Region
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada genel olarak Azerbaycan turizminin durumu geçmiş yıllardan bugüne ele alınarak incelenmiş ve turizmin geliştirilmesi konusunda yapılabilecekler üzerinde durulmuştur. Özellikle son zamanlarda turizm konusunda ilgi çekmeye başlayan Azerbaycan'ın Güney bölgesinin turizm potansiyeli ortaya konulmaya çalışılırken turizmin gelişmeye başlaması ile birlikte turistlere ve turizme karşı hoşgörülü davranan halkın turizmin uzun dönemde sağlayabileceği faydaya ilişkin olarak düşüncelerini de ölçmeye ve bakış açılarını anlamaya yönelik bir adım atılmaya çalışılmıştır. Tezin uygulama bölümünde uzun yıllardır turizmle iç içe olan ancak ülke genelinde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla son 20 yıldan fazla turizmden uzak kalan ve genel turistik yapısı nedeniyle yakın geçmişte hem hükümet hem de yatırımcılar tarafından ilgi odağı haline gelen Lenkaran bölgesi seçilmiştir. Söz konusu bölge doğal özellikleri, iklimi ve tarihsel gelişimi açısından ele alınırken, turizm arzı ve talebi geçmiş ve günümüz Lenkaran Bölgesi karşılaştırması sonucunda irdelenmeye çalışılmıştır. Araştırma bulguları, SPSS yazılımının kullanımı ile elde edilmiş ve hipotez testleri de bu doğrultuda test edilmiştir.Çalışma uzun yıllar boyunca turizm olgusundan uzak kalan Lenkaran halkı ve doğal çevresi üzerinde turizmin yaratabileceği doğal, ekonomik, Sosyo-kültürel etkileri, Lenkaran yerel halkının turizme bakış açısını, turizmin gelişiminden beklentilerini ve nasıl bir gelişim istediklerini anlamayı amaçlamıştır. Araştırma bulguları sonucunda turizmden elde edilen gelirin Lenkaran halkı tarafından önemli bir gelir kaynağı olarak algılanmadığı görülmektedir. Buna rağmen halkın turizme olumlu yaklaştığı, ekonomik beklentilerini turizm sayesinde karşılayabileceklerini düşündükleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this Thesis the current situation of Tourism in Azerbaijan is assessed from past years and is elaborated on what can be done for its improvement. The south region of Azerbaijan has been extremely attractive for tourism development and step has been taken to apprehend the long-run profit in the aspect of viewpoint and thoughts of local population and their positive approach towards tourism in their region. In the practical part of thesis the Lenkeran is chosen for being directly related to tourism for long time despite the fact that for last 20 years the regional has been put aside from tourism due to some problems, and also the recent interest that government and private investors started to put into its development. The beautiful nature, the climate and historic development of the region has been the standpoint for comparative analysis of Lenkeran region from past years up until now. The results of a research have been processed demographically through SPSS program and hypothesis tests have been carried out accordingly.This Thesis` target group is local population of Lankaran and their viewpoint on tourism, their expectations on development of tourism in the framework of its natural, economic and socio-economic impact. As a result of research findings the profit gained from tourism by Lenkeran population is not considered to be an important income source. Despite that fact, it was well understood that population still conceives tourism very positively and their economic expectations could nevertheless be fulfilled.