1923-1940 arası kadın romanlarında kadın ve Cumhuriyet
Woman and Republic at woman novels between 1923 and 1940
- Tez No: 333335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın Romanları, Modern Cumhuriyet, Kadının Statüsü, Kadın Hakları, Woman, Woman Novels, Modern Republic, Position of Women, Women Rights
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 503
Özet
Cumhuriyetin en önemli meselelerinden ve ideolojilerinden birisi de kadının modernleşmesi, sosyal statüsünün değişmesi ve gelişimini sağlamaktır. Bu bağlamda kadın yazarlar ve bu yazarların kaleme almış oldukları kadın meselesini ele alan `kadın romanları' önemli bir yere sahiptir.Bu dönem edebiyatında kadın meselesi, özellikle hızla değişen toplumun kadına biçtiği değer ve onun nasıl bir kimliğe sahip olması istediğiyle doğrudan ilgilidir. `Kadın yazarlar'ın kaleminden çıkan romanlarda, yaşanan değişim sürecinin dar bir çerçeveden daha geniş bir çerçeveye, muhafazakâr olan yapının daha özgürlükçü olana doğru ilerlediğini görmekteyiz. Bu durum Türkiye'nin yaşadığı sosyal ve siyasî değişimlerle doğru orantılıdır.Bu çalışmanın amacı, 1923-1940 yılları arasında kadının yaşadığı değişim süreci ve bu süreç içinde kadın yazarların üstlendiği toplumsal rolü eserlerinden örneklerle ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The one of the most important issues and ideologies of modern republic are the modernization, improvement and changing of social status of woman in Turkey. In this respect, the authoress and the novels which they have written by them about ?women issues? have an important position.The woman issue of this term literature mainly focus on the value and identity of woman in rapidly changing society. In woman novels, we can observe the improvement of the society from the conservative structure to the modernism.This situation directly proportional with social and political change of Turkey throught it?s history. The purpose of this study to analyse the development process of woman status in society and to present the social role of authoress in this duration with examples.