Turkish women, education and missionary practices in the works of Hester Donaldson Jenkins
Hester donaldson jenkins'in eserlerinde Türk kadını, eğitim ve misyonerlik faaliyetleri
  1. Tez No: 364866
  2. Yazar: ERCAN KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Tarihselcilik, Türk Kadını, Eğitim, Yabancı Okullar, Misyoner Faaliyetleri, Genç Türkler, New Historicism, Turkish Women, Education, Foreign Schools, Missionary Practices, Young Turks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu doktora tezi, Hester Donaldson Jenkins'in eserlerini özellikle de içerisinde kadın, eğitim ve misyonerlik faaliyetlerine rastladığımız eserlerini Yeni Tarihselcilik (New Historicism) bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Bundan dolayı, Behind Turkish Lattices: The Story of a Turkish Woman's Life (1911), Ibrahim Pasha, Grand Vizir of Suleiman the Magnificent (doktora tezi) (1911), An Educational Ambassador to the Near East The Story of Mary Mills Patrick and an American College in the Orient (1925) ve bazı makaleleri önem kazanmaktadır. Bu çalışma, bir bakıma bu eserler ile Jenkins'in hayatının ve yazıldıkları dönemin aynı bağlamda okunması olarak adlandırılabilir. Ayrıca Jenkins'in eserlerinin ve bu eserlerin yazıldığı döneme rastlayan diğer tarihi eserlerin ve seyahat yazılarının da paralel olarak okunmasına dayanmaktadır. Bu çalışma, tek bir ana soruya dayanmaktadır. Türk kadınları, onların toplum içerisindeki konumları, onların eğitimleri ve cinsiyetler arasındaki ilişkileri Hester Donaldson Jenkins'in eserlerinde nasıl anlatılmıştır? Bundan dolayı dönemin tarihi altyapısı İlber Ortaylı, Feroz Ahmad, Bernard Lewis ve Carter Findley gibi yazarların eserleri dikkate alınarak incelenecektir. Hester Donaldson Jenkins'in yazdıklarına altyapı olarak, bu doktora tezi diğer seyehat yazarlarının da aynı dönemde yazdıklarını analiz edecektir. Bu yazarlar arasında İngiltere'den Grace Ellison; Amerikan seyahat yazarlarından Anna Bowman Dodd (1855-1929), Mary Mills Patrick (1850-1940, Yunanlı, Osmanlı İmparatorluğunda doğmuş Demetra Vaka Brown (1877-1946) ve yurt dışında seyahatler yapmış olan Türk yazarlardan Zeyneb Hanım (1883?-1923?), Halide Edib (1882-1964) ve Selma Ekrem (1902-1986) bulunmaktadır. Jenkins'in Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşadığı dönemden sonra, İmparatorlukta birçok önemli olaylar olmuştur. Bir yandan II. Meşrutiyet ve Jön Türk hareketi ve diğer yandan Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı, ülkede derin izler bırakan olaylardır. Bu bağlamda, Yeni Tarihselciliğin temelini oluşturan kavramlardan metinsellik, metinler arası etkileşim ve tarihsellik dikkate alınacak ve Jenkins'in çalışmaları bu açıdan değerlendirilecektir. Jenkins'e göre, Türk kadınının ihtiyacı olan eğitim onların kurtuluşu için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle tezin dördüncü kısmında Jenkins'in tarihsel, dinsel ve biyografik temelleri aynı dönemin diğer yazıları referans alınarak açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
This PhD dissertation aims to study Hester Donaldson Jenkins' texts, particularly the texts concerning with Turkish women, education (of women) and missionary activities in a New Historicist perspective. Therefore, the books Behind Turkish Lattices: The Story of a Turkish Woman's Life (1911) and Ibrahim Pasha, Grand Vizir of Suleiman the Magnificent (her thesis) (1911), An Educational Ambassador to the Near East: The Story of Mary Mills Patrick and an American College in the Orient (1925) and some of her articles gain importance. The study can be considered as a parallel reading of these texts and Jenkins' biography, of these texts and the time in which they were written. Moreover, it is also based on the parallel reading of the texts of Jenkins and the historical and travel writings written in the same period. This study addresses one main question: How were the Turkish women, their position, their education and their gender relations depicted in the texts of Hester Donaldson Jenkins? Thus, the historical side of the era will be dealt with especially taking the writings into consideration by the historians, such as İlber Ortaylı, Feroz Ahmad, Bernard Lewis, and Carter Findley. As for the background to the writings of Hester Donaldson Jenkins, the dissertation also analyzes accounts of other travel writings about Turkey and Turkish Women from the same period. These include the British writer Grace Ellison and the American travelers Anna Bowman Dodd (1855-1929), Mary Mills Patrick (1850-1940), a Greek Ottoman Demetra Vaka Brown (1877-1946) and also the Turkish women writers who travelled abroad, Zeyneb Hanoum (ca.1883-ca.1923), Halide Edib (1882-1964) and Selma Ekrem (1902-1986). After the period in which Jenkins had lived in the Ottoman Empire, there were a lot of important events in the Empire. On the one hand, Second Constitutionalism and the Young Turk movement, and, on the other hand, Balkan Wars and World War I were the incidents with high impact in the country. In this context, the underlying concepts of the New Historicism, textuality, intertextuality and historicity will be considered and Jenkins' texts will be evaluated from this perspective. To Jenkins, the education that the Turkish women need is vital for their emancipation. Therefore, in the fourth chapter the historical, religious and biographical bases of Jenkins will be disclosed with reference to other writings from the same period.