Şehristânî'nin Mefâtîhu'l-Esrâr adlı tefsirindeki yöntemi
The methodology of Shahristânî in his tafsir named Mafâtîh al-Asrâr
  1. Tez No: 333356
  2. Yazar: ABDULALİM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şehristânî, Mefâtîhu'l-Esrâr, Tefsir, Esrâr, Rivâyet, Dirâyet, Shahristânî, Mafâtîhul al-Asrâr, Tafsir, Asrar, Rivayat, Dirayat
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
XI. yüzyıl Selçuklu devri ulemasının önde gelen şahsiyetlerinden biri olan Abdulkerim eş-Şehristânî (v. 548/1153) başta tefsir olmak üzere çeşitli ilim dallarında eser veren çok yönlü bir kişidir. Bu tezde ondan fazla üzerinde eser veren Şehristânî'nin Mefâtîhu'l-Esrâr adlı tefsirindeki yöntemi incelenmiştir. Bu çalışmada özellikle Kur'an-ı Kerim, tefsir, hadis, usul ve biyografi kaynaklarından istifade edildi.Çalışmamız giriş, dört ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır.Giriş kısmında araştırmanın önemi, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde Şehristânî'nin metodu, kaynakları ve mukaddimede ele aldığı Ulumu'l-Kur'an hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde tefsir, Rivâyet yönünden incelenmiştir.Üçüncü bölümde tefsir, Dirâyet yönünden incelenmiştir.Dördüncü bölümde ise tefsirdedeki esrâr kısmı incelenmiştir.Sonuç kısmında ise çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
Abdulkarim Shahristânî (d. 548/1153) who was one of the leading scholarg in XI. century, in the time of Salchuks century Salchuks, is a multidiscipliner scholar had written in many areas like Tafsir. We have studied his methodolgy in Mafâtîhu?l-Asrâr which is one out of his ten books in this research, we took several databases like Quran, Tafsirs, Hadith and vary of biographies.Our theses was structured as introduction, four main chapters and a conclusion.In the introduction, the importance of this study, the methodology of it,In the first chapter, databases, His methodology, and His databases and His Ulumu?l Quran were briefly mentioned.In the second chapter, The Book was examined in terms of Rivayat.In the third chapter, The Book was eloborated in terms of Dirayat.In the fourth chapter, we disscussed about the `Asrar? part of the Book.In final chapter, we evaluated the information that had been found in this study.