AR-GE maliyetlerinin vergi mevzuatı ve muhasebe standartları açısından değerlemesi
Tax legislation and accounting standards in terms of R&D cost evaluation
  1. Tez No: 333413
  2. Yazar: NİLGÜN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma Geliştirme Harcamaları, Ar-Ge Vergi Teşvikleri, Muhasebe Standartları, Vergi İstisnası, Vergi Ertelemesi, Research and Development Expenditure, R&D and Tax Incentives, Accounting Standards, Tax Exemption, Tax suspend
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Günümüzde toplumlar iktisadi gelişmelerini sürdürebilmek, var olan gelişmişlik seviyesini korumak ve devam ettirebilmek için önemli ölçüde insana, bilgiye ve teknolojiye yatırım yapmaktadır. Çünkü ekonomik gelişmenin dinamiğini büyük ölçüde teknolojik gelişmeler, eğitim, kültür gibi beşeri sermaye kaynakları oluşturmaktadır. Bu yönü itibariyle bir çok toplum toplumu dengeli bir biçimde daha ileri götürebilmek için araştırma ve geliştirme alanında büyük çabalar göstermektedir. Globalleşme çağında ülkeler ekonomik liberalizasyon süreci nedeniyle piyasaların büyük ölçüde serbestleştirilmesi neticesinde oldukça yüksek derecede ekonomik rekabet sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır.Özellikle bölgeler ve üye ülkeler arasındaki en iyi araştırma politikalarının (bilimsel çalışmalara yönelik kamusal destekler, iş dünyası araştırma destekleri, eğitim sistemleri ve finansal kurumların bilimsel çalışmalara yönelik destekleri) altı çizilen süreçlerinin analizinde araştırma projelerine yönelik en iyi uygulamaların bilinmesi gerek üye ülkeler ve gerekse topluluk açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak bununla birlikte eğitim, vergileme ve istihdam gibi diğer politika alanlarına ilişkin araştırma ve inovasyon konusundaki ülkelerin farklılıklarını anlamak ve analiz etmek ihtiyacı duyulmaktadır. Nitekim ulusal araştırma politikalarının geliştirilmesinin ötesinde ortak bir araştırma geliştirme politikasının oluşturulması ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak projelere fon sağlama ihtiyacını doğurmaktadır. Bu ülkelerin bilim ve Ar-Ge politikalarını birbirlerine açmak ve bencmarking politikalarını geliştirmek yoluyla sağlanabilmektedir. Ar-Ge faaliyetlerine yönelik benchmarking uygulamaları farklı kurumsal, kültürel ve tarihi altyapı ve bunun sonuçlarının iyi bir biçimde tanınmasını gerektirmektedirAvrupa Birliği'nde araştırma geliştirme çalışmaları önemli ölçüde ulusal araştırma politikalarının uzantısı olarak ortak bir araştırma yaratmaya yönelik çabaları içermektedir. Ar-ge çalışmalarına yönelik çabalar hem dünyadaki gelişme süreçlerinin ardında kalmamak, hem de öğrenme sürecine ilişkin fırsatlar yaratılması ve bu fırsatların da ticarileştirilmesine yönelik yeni inovasyon programlarını içermektedir. Ar-ge çalışmaları iki açıdan değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Bunlardan ilki, araştırma ve geliştirme çalışmalarının analitik metedolojik çalışmaları, diğeri ise Ar-Ge faaliyetlerine yönelik desteklerin ekonomik sonuçlarının ölçülmesine yönelik faaliyetleri içermektedir. Ar-Ge faaliyetlerine yönelik en iyi sonucu gösteren ve ticarileştirilen uygulamaların desteklenmesi, göstergelerin analiz edilmesi ve sonuçlarının ölçülerek en iyi sonuçların alınması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, societies sustain economic development, protect existing development and to maintain a significant level of human, information and technology investing. Largely because of technological advances in the dynamics of economic development, education, culture, resources, human capital is like. This is a multi-community society in a balanced manner at the direction of further research and development to be able to show that great efforts in the field. Countries in the era of globalization of the process of economic liberalization as a result of the liberalization of markets, quite a high degree of economic competition largely confronted with the problem.In particular regions and the best research policied among member states (public support for scientific research, business research grants, support for scientific studies of education system and financial institutions), the analysis of the processes outlined in the member countries need to know the best practices for research projects and in terms of both, community is of great importance. However, although education, employment, taxation and other policy areas such as research and innovation is necessary to analyze and understand their differences countries.Indeed, beyond the development of national research policies, the creation of a joint research and development policy and development of cooperation between countries raises the need for funding for joint projects. Science and R & D policies of these countries open to each other can be achieved by developing policies and bencmarking. Benchmarking practices for R & D activities in different institutional, cultural and historical background, and it requires the recognition of the results is a good way research and development activities in the European Union as a significant extension of national research policies include efforts aimed at creating a common research.R & D efforts to the work of both the development process in the world not to remain behind, as well as the creation of opportunities for the learning process and the commercialization of these opportunities include programs for the new innovation. R & D activities are subject to assessed in two ways. The first of these, analytical research and development activities metedolojik studies, and the other for R & D activities include the support activities for the measurement of economic outcomes. Showing the best result for the R & D activities and support commercialized applications, and the results of analysis of the indicators to be measured and the best results is important.