Sosyal içerikli kampanyalarda kullanılan basılı reklam materyallerin grafik tasarım açısından incelenmesi
Analysing the printed advertisement materials being used in campaigns with social content in terms of graphic design
  1. Tez No: 333440
  2. Yazar: AYSEL GÜNEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KINIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sorumluluk kampanyaları, grafik tasarım, grafik tasarım ilkeleri, afiş, broşu?r, kitap kapağı, Social responsibility campaigns, graphic design, graphic design principles, posters, brochures, book cover
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
2000- 2010 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Beslenme Birimi?nin hazırlamış olduğu basılı reklam kampanyalarında kullanılan afişlerin, broşu?rlerin ve kitap kapaklarının grafik tasarım ilkelerine uygunluğu araştırılmış ve eğitici bilgi vermedeki başarısına etkisi incelenmiştir. Araştırma su?resince sosyal içerikli reklam kampanyaları, görsel iletişim ilkeleri doğrultusunda incelenmiştir. Toplumsal sorunların eğitici, bilgilendirici iletişim mesajları ile çözu?mu?nden sözedilmiştir. Bu açıdan, sosyal kampanyaların önemi vurgulanmıştır. Kampanya kapsamında kullanılan afiş, broşu?r ve kitap kapakları ile ilgili olarak alanında uzman kişilere anket formu uygulanmış ve elde edilen verilerin döku?mu? yapılmıştır. Uzman göru?şlerinin alındığı gruba uygulanan anket sonucu elde edilen verilerin çözu?mlenmesinde frekans ve aritmetik ortalama kullanılmıştır. Kampanya reklam araçları, elde edilen grafik tasarım ilkelerine uygunluğu ölçu?tleri anketleriyle nicel açıdan analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Veriler sonucunda, kampanya afişlerinin, broşu?rlerinin ve kitap kapaklarının grafik tasarım ilkelerine ?uygunluğu? saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The appropriateness of banners, brochures and book covers being used in printed advirtisement campaigns that Ministry of Health Nutrition Unit prepared between 2000 ? 2010 to the principles of design has been studied and its effect on success of giving educational information has been analysed. Advertisement campaigns with social content, analyzed according to the principles of visual communication. The solution of social problems by the help of informational communication messages has been mentioned. In this view, importance of social campaigns has been emphasised. A questionnaire form has been applied to the experts of their field about the banners, brochures and book covers used within the scope of the project and a list of data gathered has been done. Variance, frequency and arithmetic mean have been used in the analysis of the data gathered from the questionnaire applied to the group from which expert views have been taken. Campaign advertisement tools have been analysed quantitative with gathered graphic design principles appropriateness criteria. Acquired findings have been interpretted. As a result of the acquired data, ?appropriateness? of campaign posters, brochures and book covers to graphic design principles have been determined.