Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin kişisel epistemolojileri ile öz değerlendirme ve öz yeterlik algılarının incelenmesi
The investigation of the alien college students who receive education in Turkey of the personal epistemological with self-evaluation and perception of self-efficacy
  1. Tez No: 333472
  2. Yazar: MURAT EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel epistemoloji, öz değerlendirme, öz yeterlik, Personal epistemology, self-evaluation, self-efficacy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye?de öğrenim gören yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin kişisel epistemolojileri, öz değerlendirmeleri ve öz yeterlik algıları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaçla öncelikle, öğrencilerin kişisel epistemolojilerinin, öz değerlendirmelerinin ve öz yeterlik algılarının belirlenmesi; daha sonra, öğrencilerin kişisel epistemolojileri, öz değerlendirmeleri ve öz yeterlik algılarının yaş, sınıf, akademik başarı düzeyi değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi; son olarak çoklu regresyon analizleri yapılarak kişisel epistemolojiler, öz değerlendirmeler ve öz yeterlik algıları arasında anlamlı ilişki olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri, Ankara ilinde bulunan özel ve devlet üniversitelerinde öğrenim görmekte olan çeşitli ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu öğrencilerden (N=180) kolaylıkla bulunabileni örnekleme yöntemi ile gönüllülük esasına dayalı olarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Kıncal, Şahin ve Kartal (2010) tarafından uyarlama çalışması yapılan ?Epistemolojik İnançlar Anketi? (Chan ve Elliot, 2002, 2004), Gürbüz, Akkuş ve Sığrı (2010) tarafından uyarlama çalışması yapılan ?Temel Öz Değerlendirme Ölçeği? (Judge, Erez, Bono ve Thoresen, 2003), Yeşilay (1996) tarafından uyarlama çalışması yapılan ?Genel Öz Yeterlik Ölçeği? (Jerusalem ve Schwarzer, 1981) ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Verilerin analizinde Tek Yönlü Varyans Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin bilgi ve bilme hakkındaki düşünce ve inançlarının (kişisel epistemolojilerinin) henüz tam olarak gelişmemiş/olgunlaşmamış çoğulcu aşamada olduğu, duruma göre olumlu ya da olumlu olmayan farklı epistemolojik anlayışlara sahip oldukları; öz değerlendirmelerinin duyuşsal faktörlerde olumlu düzeyde olmadığı, yeterlik ve kontrolün kendisinde olduğu boyutunda olumlu değerlendirmelere sahip oldukları; öz yeterlik algısında ise genel olarak orta düzeyin üstünde olumlu algılara sahip oldukları görülmüştür. Öğrencilerin, kişisel epistemolojilerinin yaş, sınıf ve akademik başarı düzeyi değişkenlerine göre farklılaştığı; öz değerlendirmelerin yaş düzeyi değişkeninde farklılaşmadığı, sınıf ve akademik başarı düzeyi değişkenlerinde farklılaştığı; öz yeterlik algılarının ise yaş ve sınıf düzeyi değişkenlerinde farklılaşmadığı, akademik başarı düzeyi değişkeninde farklılaştığı bulgularına ulaşılmıştır. Yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda kişisel epistemoloji, öz değerlendirme ve öz yeterlik algıları arasında anlamlı ilişkiler olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the investigation of the relationships between the self-efficacy and the self-evaluation of the college students who receive education in Turkey. For that purpose, first of all, it?s aimed that the personal epistemologies, self-evaluations, and the perception of self-efficacies of the students are decided; secondly whether the personal epistemologies, self-evaluations and the self-eficacies of the students changes according to the variables of age, status, and the academic success; and finally by doing multiple regression analysis, whether there is a meaningful relationship between the personal epistemologies, self-evaluations, and self-efficacies. The parameters of the research have been collected from the allien students who are the citizens of several countries and receive education in the private and state universities in Ankara with the method of convenience sampling, based on the principle of willingness. In collection of the parameters of the research, ?Epistemological Beliefs Questionnaire? of which the adaptation was done by KINCAL, ŞAHİN, and KARTAL (2010) (Chan and Elliot, 2002, 2004), ?Core Self-Evaluation Scale? of which the adaptation study was done by GÜRBÜZ, AKKUŞ, and SIĞRI (2010) (Judge, Erez, Bono and Thoresen, 2003), ?General Perceived Self-Efficacy Scale? of which the adaptation study was done by YEŞİLAY (1996) (Jerusalem and Schwarzer, 1981), and ?The Personal Verse Form? developed by the researcher, have been used. As a result of the research, it is determined that the believes of the students about the knowledge and knowing (Their personal epistemologies) are in the pluralistic stage which is still not developed/improved; they have got different epistemological perceptions which are positive or not case by case; their self-evaluations are not on the positive level in the sensual factors; they have got positive evaluations when the ability and the control belong to themselves; in the perception of self-efficacy, they generally have positive perceptions beyond the medium level. It has been understood that the self epistemologies of the students differ according to the variables of age, status, and teh academical success; their self evaluations don?t change according to the variable of age level, but it changes according to the variables of status and the academical success levels; their perceptions of self-efficacy don?t change according to the variables of age and the status, but they change according to the variable of academical success level. In the result of the multiple regression analysis, it has been indicated that there are meaningful relationships between the personal epistemology, self evaluation, and the perception of self-efficacy.