Lise öğrencilerinin demografik özellikleri ile dinledikleri müzik türleri arasındaki ilişki
The correlation between high school students demographical qualifications and music genres that they listen
  1. Tez No: 333491
  2. Yazar: ÇİĞDEM EDA ANGI
  3. Danışmanlar: PROF. YILMAZ ŞENDURUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Demografi, Eğitim ve Öğretim, Müzik, Demography, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Demografi, Müzik Türleri, Müzik Dinleme, Lise Öğrencileri, Demographical, Music Genres, Listening music, High school students
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin demografik özellikleri ile dinledikleri müzik türleri arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Araştırmanın evrenini Ankara?daki M.E.B.?na bağlı liseler, örneklemini ise her bir lise türünden random yöntemi ile farklı ilçelerden seçilen 7 liseden 634 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan anketin 1. bölümü öğrencilerin demografik özelliklerini belirleyecek 33 sorudan, 2. bölümü ise dinledikleri müzik türlerini belirleyecek 27 sorudan oluşmuştur. Hazırlanan ankette ilk olarak Kolmogorov-Smirnov testi ile verilerin normal dağılıma uyup uymadığı incelenmiştir. Maddeler normal dağılıma sahip olduğundan iki grubun karşılaştırılmasında Independent Sample t testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında ise One-Way ANOVA kullanılmıştır. Grupların birbirinden farklı olduğunun tespit edilmesi için Scheffe testi uygulanmış, grupların karşılaştırılmasına ilişkin testler varyans homojenliği varsayımı Levene testi ile incelenmiştir. Çalışmada yer alan analizler için IBM SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; lise öğrencilerinin dinlemeyi en çok tercih ettikleri müzik türünün Pop müzik olduğu belirlenmiştir. Farklı demografik özellikteki öğrencilerin, dinledikleri müzik türü arasında belirgin farklar olduğu görülmüştür. Müzik türlerini tercih düzeylerinin; yaşa, cinsiyete, okudukları okula, ailenin eğitim durumuna ve mesleklerine, gelir düzeyine, aile ilişkilerine, sosyal hayatlarına, ek iş yapmalarına, sigara/içki kullanmalarına, enstrüman çalma ve kitap okuma durumlarına, hayata karşı bakış açılarına ve beklentilerine göre karşılaştırıldığında anlamlı farklar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the correlation between high school students? demographical qualifications and music genres that they listen. The universe of the study is the high schools in Ankara which are connected to National Education Ministry, the sample is 634 students from 7 high schools from various districts which are randomly chosen from each genres of high school. First chapter of the questionary that used in the study, contains 33 questions that enable to determine demographical qualifications of the students, second chapter contains 27 questions that enable to determine music genres that they listen. At the prepared questionary firstly dataset was researched whether it answered for mormal dispersion with Kolmogorov-Smirnovtesti. Therefore elements have normal dispersion, for comparing two groups Independent Sample Test had been used, for comparing more than two groups One-Way ANOVA had been used. For determining whether groups are different from each other Scheffe Test was applied, tests for comparing groups had been searched with Levene Test, variance homogeneity assumption. For the analysis in the study, IBM SPSS 20.0 package programme had been used. In accordance with the result of the study, when general grades of musical genres were analysed, it is seen that the most favourite music genre is pop music. It is seen that there are differences on musical choices of students who have different demographical qualifications. When choice grade of music genres are compared with age, sex, the high school that they study, the education degree of the family, social life, doing part time job, reading boks and ability playing any musical instruments, their expectations and life perspectives, it was determined that there were significant differences.