Mağaza atmosferinin hedonik tüketim ile ilişkisi: Sera Kütahya Alışveriş Merkezi'nde bir uygulama
The relationship between the store atmosphere and hedonic consumption a practice in Sera Kütahya Shopping Center
  1. Tez No: 333590
  2. Yazar: BAHAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketici Davranışları, Hedonik Tüketim, Mağaza Atmosferi, Consumer, Consumption, Consumer Behaviour, Hedonic Consumption, Store Atmosphere
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde ekonomik ve teknolojik alanlarda yaşanan rekabet ortamları, bireylerin dünyasını da etkileyerek baş döndürücü bir tüketim ortamı yaratmaya başlamıştır. İhtiyaçların karşılanması olarak bilinen tüketim kavramı tanımından uzaklaşarak, bireylerin sahip olduğu imaj olarak anılmaya başlanmıştır. Alışveriş yapılan mağazalar, kullanılan otomobiller, seçilen kıyafetler ve hatta tercih edilen kafeler bireyin kişiliğini yansıtmaya başlamıştır. Özellikle aile ekonomisinin diğer bir ortağı haline gelen kadınların da ekonomide yer almaya başlaması ile tüketim çılgınlığı daha da artmıştır. Elbette böylesine yoğun bir tüketimin yaşandığı ortamlarda firmalar etkin pazarlama stratejileri geliştirebilmek için bireylerin hedonik tüketim davranışları hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duymaya başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı, hem mağaza atmosferinin hedonik tüketim davranışlarını nasıl etkilediğini, hem de yaş, eğitim düzeyi ve gelir durumu gibi temel demografik unsurların bireyin tüketim davranışları üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmanın birinci bölümünde, tüketim ve tüketici satın alma davranışlarının genel yapısı ve hedonik tüketim kavramı, ikinci bölümde ise mağaza atmosferi ve tüketici davranışları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümde ise araştırmanın kapsam ve amacı doğrultusunda bir anket formu oluşturulmuş ve bu anket 600 kişilik bir örnek üzerinde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the competition in the economic and technological fields affects the world of individuals and has begun to create a dizzying consumption environment. The concept of consumption known as the fulfillment of needs started to move away from its meaning and became known as the image of the individuals. The shopping stores, used cars, the selected clothes and even the preferred coffee shops started to reflect the individual's personality. Especially, when woman who has become the other partner in the economy of the family began to take place in the economy the level of consumer madness increased. Of course, in the environments where such an intense consumption is experienced, firms began to need detailed information about the behavior of individuals? hedonic consumption to develop effective marketing strategies. The purpose of this study is to reveal both how the atmosphere of the store affects hedonic consumption behavior and the effects of such basic demographic factors as age, education level and income level on the consumption behavior of an individual. While, in the first section of the research, general structure of consumption and consumer?s purchase behaviors and the concept of hedonic consumption are worked on, store atmosphere and the effect of store atmosphere on consumer?s behaviors are examined in the second section of the research. And finally, in the third section, a questionnaire has been created in line of scope and purpose of the research and this questionnaire is applied 600 people.