1873-1896 depresyonu ve Osmanlı Devleti ekonomisi üzerindeki etkisi
1873-1896 depression and its effect over Ottoman Empire economy
  1. Tez No: 333645
  2. Yazar: ÖZER ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler, İş çevrimleri, Düyun-ı Umumiye, 1873-1896 Depresyonu, Financial Crises, Business Cycles, Public Debth Administration, 1873-1896 Depression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
İktisat tarihçilerine göre iktisadi manada yaşanan ilk spekülatif balon olan 1637?deki Lale Çılgınlığı ile başlayan ekonomik krizler günümüzde dahi farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. 1873-1896 depresyonu, 19. Yüzyılın en büyük depresyonu olarak isimlendirilmekte ve kapitalist sistemin ilk uluslararası krizi olarak tarihte önemli bir yer tutmaktadır.1873-1896 depresyonu, Mayısta Avusturya ve Almanya?da patlak vermiş; İtalya, Hollanda ve Belçika?ya yayılmıştır. Eylül?de ise Atlas Okyanusu?nu geçerek ABD?de kriz baş göstermiş daha sonra geri dönerek İngiltere, Fransa ve Rusya?yı da içine almıştır. 1873?te paniğin durmadığının bir göstergesi olarak Viyana Borsa?sı çökmüştür. Bu krizin genel eğilimi durgunluk ve yavaş büyüme olsa da çevre ülkeler açısından etkisi oldukça sarsıcı olmuştur. 1873-1896 depresyonu, sanayileşmiş ülkelerde etkisini daha derin hissettirmiştir. Krizin Kıta Avrupa?sındaki etkileri çok fazladır. Ancak uluslararası rekabetin baskıları ve Almanya ile ABD gibi ülkelerin sanayide İngiltere?den daha baskın olmaları güçlü bir sermaye birikimi sağlamalarına sebep olmuştur. ABD ve Almanya geç kalmanın avantajını iyi kullanmışlar ve depresyon döneminden sonra büyüme süreçlerini hızlandırmışlardır.1873 krizi zaten zayıf olan Osmanlı mali sistemini de bir darboğaza itmiştir. Kaynaklarının neredeyse yarısını borç ve faiz ödemelerine ayırmış olan Osmanlı Devleti 1875 yılında borç faiz ödemelerinin ertelenmesini istemiştir. 1881?de Muharrem kararnamesi ile ödenecek borçlar belirlenmiş ve ödemenin nasıl yapılacağı şartnamede belirlenmiştir. Bu kararname ile birlikte Rüsum-ı Sitte İdaresinin geniş bir şekli olan Düyun-ı Umumiye İdaresi kurulmuştur. Düyun-ı umumiye idaresi sonuç olarak Osmanlı tahvil sahipleri için ve Osmanlı dış borçlarının teminatı olmuş, yayınladığı iktisadi raporlarla Osmanlı Maliyesini yönlendirmiş, yabancı sermeye ve iş çevrelerini Osmanlı Devleti?ne çekmiş, birçok kaynağı denetimi altına almıştır.Osmanlı Devleti, 1873-1896 krizi ile birlikte küçük üreticiye önemini artırmıştır.Düyun-ı Umumiye İdaresi?nin de küçük üreticilere yardımlarda bulunması ve Osmanlı Devleti?nin uyguladığı politikaları aynen sürdürmesi bu önemin artmasının bir sonucudur. Osmanlı Devleti?nde 1873-1896 krizi ile bankacılık, sigortacılık ve ulaşım ağı hizmetleri (demiryolu ve liman) gibi sektörlerin gelişmesini sağlamış ve yabancı yatırımların ülkeye girişinde bir sınır konulmamıştır. Yabancı yatırımların ziyadesiyle, demiryolu yatırımlarına yöneldiği ve Avrupa?daki ve Amerika?daki demiryolu yatırımlarının daha çok Osmanlı Devletinde yer almaya başladığı görülmektedir. 1850?li yıllardan itibaren 1873 krizine kadar merkez ülkelerden çevre ülkelere bir nakit akışı sağlanmış ancak bu nakit akışı çevre ülkelerde dış ticaret hadlerine yansımamıştır. Bunun en güzel örneği de Osmanlı Devleti?nin 19. Yüzyılın son çeyreğindeki bu krizden derinden etkilenen bir çevre ülke olduğu tezidir.
Özet (Çeviri)
According to economic historians, the economic crises, started with Tulipmania in 1637 which is also the first speculative baloon, emerge in different shape at the present time. 1873-1896 depression is named as the 19th century?s greatest depression and it is seen as the first international crise of capitalist system in the history. 1873-1896 depression arose in Avustralia and Germany on May, and spread to Italy, Belgium and Holland. The crise appeared in USA on September by passing atlantic ocean, then turns back to England, France and Russia. The Vienna Stock Market collapsed in 1873 as the indicater of ceaseless of panic. Even though the general trend of this crise is stability and slow growth, its effect was shocked over neighbouring countries. 1873-1896 crise evoke its effect more deep at industrialized countries. The effects of crise was more on europe continent. However, the pressure of international competition, and becoming of Germany and USA more dominative industrial power over England cause capital accumulation and accelaration of their growth process after depression period. So, they used advantage of being delayed well. 1873 crise pushed already weak Ottoman?s financial system into a bottleneck. Ottoman Empire who seperated its half of resources into debth and interest payment wanted postpone of its debth interest payment in 1875. In 1881 with Muharrem enactment, Ottoman determined its debth to be paid, and determined how to make those payment in this contract. With this enactment, the more wide shape of Rüsum-ı Sitte Adminstration which is Administration of Düyun-ı Umumiye was established. Consequently, administration of Duyun-ı Umumiye had become a warrant against foreign debth and bond owners. Also it led Ottoman?s finance with its published economic reports and appealed foreign capital into Ottoman Empire, and caused regulation of lots of resources as well.Ottoman Empire increased its attention against small producer with 1873-1896 crise. And it was also the result of Ottoman Empire stable policies and aids of Duyun-ı Umumiye administration. 1873-1896 crise provide development of banking, insurance, and transportation network ( railroad and port ) sectors. In addition, they didn?t put any restriction to foreign investments inflowing country. Especially, foreign investments seen to concentrating on railroad investments, and seen Europe and USA?s railroad investments taking place in Ottoman Empire. After 1850 a cash flow from central countries to neighboured countries was seen until 1873 crise. On the other hand, this cash flow didn?t reflect to neighbour countries? foreign trade rates. The best example to this, Ottoman Empire was the most effected neighbour country from that crise in the last quarter of 19th century