Turistlerin tatil dönemlerinde sergiledikleri geçici davranış değişiklikleri (Liminoid) üzerine bir araştırma
A research on liminoid behaviours of tourists on vacation periods
  1. Tez No: 333683
  2. Yazar: SEMRA AKTAŞ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BATMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liminoid, Liminoid Davranış, Turist ve Tatil Psikolojisi, Turist Davranışı, Turizm, Liminoid, Liminoid Behaviour, Tourist Behaviour, Tourist and Vacation Psychology, Tourism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Tatil dönemi, karar verme aşamasından, eve dönüşe kadar geçen ritüel bir süreç olarak düşünülmektedir. Bu düşünceden hareketle yapılan çalışmada, insanların bu özel anlarında eğlence ve haz odaklı sergiledikleri davranışlar inceleme konusu olmuştur. Çalışma kapsamında tatil dönemlerinde sergilenen eğlence ve haz odaklı davranışlar liminoid kelimesi ile ifade edilmiştir. Çalışmada, hem pozitivist hem de yorumlayıcı yaklaşımı içeren karma bir yaklaşım benimsenmiştir. Verilerin toplanmasında, katılımlı gözlem, yarı biçimlendirilmiş mülakat ve anket yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma kapsadığı süreye göre anlık, amacına göre ise keşfedici bir araştırmadır.Çalışmanın temel amacı, tatil dönemlerinde sergilenen liminoid davranışların belirlenmesi ve söz konusu davranışlar ile milliyet ve tatil türü arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu temel amaç çerçevesinde, tatil dönemlerinde insanların davranış ve alışkanlıklarında görülen değişimin ve insanların tatil algısının, liminoid davranışlar düzeyinde incelenerek bir sentezinin yapılması ise araştırmanın alt amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmanın sonucunda, tatil dönemine ilişkin beş tür (hazcılık, gizlilik, tolerans-kuralsızlık, kimliğinden sıyrılma, oyun-oyuncu,) liminoid davranış tespit edilmiştir. Bu davranış türlerinden hareketle; hazcı (hedonist) turist, gizli turist, hoşgörülü turist, kimliksiz turist ve oyuncu turist olmak üzere ?liminoid turist? kapsamında beş turist türü önerilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, tatil dönemlerinde sergilenen liminoid davranışlar ile katılımcıların milliyeti ve katılımcıların tercih ettiği tatil türü arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Tatil dönemlerinde sergilenen liminoid davranışlar ile katılımcıların tatili algılayış biçimleri ve tatil dönemlerinde alışkanlıklarda yaşanan değişim arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A vacation period from the stage of the decision-making until return home is considered as a process of ritual. With this in mind the study investigates the entertainment and pleasure-oriented behaviors people exhibit on their holidays during this ritual process. In the study, the entertainment and pleasure-oriented behaviors exhibited on vacation periods are called as ?liminoid? term. In this study, a combined approach including positivist and interpretive approaches has been adopted. Field study, semi-structured interview and questionnaire methods were used for data collection. This is a cross-sectional study depending on the period of the study and it is also an exploratory study depending on the purpose of the study.The primary purpose of the study is to identify the liminoid behaviors exhibited on vacation periods by tourists and to discover whether there is a statistically significant difference between the liminoid behaviors and the nationality and the types of tourism. For the framework of that purpose, it is the sub-purpose of the study to synthetize the changes occured on vacation periods in people?s behaviors and habits and the vacation perceptions in terms of liminoid behaviors. As a result of this research, the five types of liminoid behaviors (hedonism, privacy, tolerance and anomaly, identity detachment, play-players) related to vacation periods have been identified. According to this classification, five types of tourists are suggested; hedonist, anonymous, permissive, faceless and player under ?liminoid tourist? concept. According to the results of the analyses, it is discovered that there is a statistically significant difference between the liminoid behaviors mentioned above and the nation of participants, and there is also a statistically significant difference between the liminoid behaviors and the type of tourism the participants choosed. Moreover, there is a statistically significant relationship between the liminoid behaviours exhibited on vacation periods and the vacation perceptions of the participants. There is also a statistically significant relationship between the liminoid behaviours exhibited on vacation periods and the changes in habits of the participants.