Balkan politikalarında Goralıların yeri
Gora people's position in Balkan policies
  1. Tez No: 333690
  2. Yazar: BAJRAM HODZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDDİN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Gora ve Goralılar, Asimilasyon, Göç, Balkan politikalar ve Manipulasyon, Goran Region and Gorani, Assimilation, Movement of Migration, Policies of Balkan and Manipulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kosova tarihinde Gora bölgesi ve Gora halkı kendine özgü bir yere sahip olmuştur. Bu tarihin bir parçası olarak Gora'yı ve Goralıları içinde bulundukları stratejik konumları önemli hale getirmiştir. Osmanlı Devletinin buradan çekilmesi sorunların, baskıların, katliamların ve asimilasyonun başlangıcı sayılmaktadır Her şey normal giderken Balkan halklarında yükselen milliyetçi akımlarının yaratacağı tahribatlar Gora halkını ne kadar etkileyecektir?Balkanlarda sahipsiz kalan Müslüman halklar, yeni kurulan devletlerin idaresi altında daha önce karşılaşmadıkları sorunlarla karşılaşmışlardır; ilk karşılaşmalar zaten katliamlarla ve öç alma harekâtları olarak tarihe geçmiştir. Durumdan rahatsız olan Müslüman halkların içinde yer alan Goralı Türklerin de bu baskılardan nasibini almasıyla göç hareketleri başlatmıştır. Goralılar daha sonra sırasıyla bir kaç devletin hükümdarlığını kabullenmek zorunda kalmıştır: Sırbistan hanedanlığından başlayarak, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya Krallığı), Tito Yugoslavyası, Miloşeviç'in kanlı dönemi, UNMİK yönetimi ve Kosova Cumhuriyeti.Bu dönemlerde Goralıların konumunu ve durumunu ele aldıktan sonra, yöneticileri, değişik dönemlerdeki dönüşümleri ve uygulamaları dikkate alınarak Goralıların sorunları ve sıkıntıları karşılaştırılmaktadır. Uluslararası alanda destekçisi olmayan ve boşluk içinde kalan Goralılar üzerinde oynanan oyunların ve stratejilerin neler olduğu, bunların kimler tarafından yürütüldüğünü araştırmak bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.Sırbistan hanedanlığı ile başlayan plan, önce eğitimi, kültürü, sosyo-ekonomik yapıyı değiştirmeye yönelmiştir. İslam dinini yok etmek ve ateist bir toplum yaratmak hedefi güden devletin resmi politikalarını araştırıp bu konudaki gerçekleri tespit etmek çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Osmanlı sonrası başlayan planlı asimilasyon Tito döneminde doruğa ulaşmıştır, Yönetim kadrolarının oluşturulmasında Goralılar için kimlik sorunu ortaya çıkmıştır. Asimilasyon ve kimliksizleştirme konusunda da en başarılı devlet olarak Sırbistan devletini görmekteyiz. Sırbistan Gora halkını parçalayarak zaman içinde Goralıları kendilerine karşı düşman yapmıştır. Sırbistan tarafından yapılanların ?kazançlı? olduğunu fark eden diğer Balkan ülkeleri de Gora ve Goralılarla kendi çıkarları için ilgilenmeye başlamışlardır. Bu devletler de Gora pastasından pay almaya ve Gora'dan bir şeyler koparmaya çalışmakta ve Balkan politikalarına buna göre şekil vermektedirler.Gora ve halkının bölünmüş konumda olduğu açıktır. Gora, çevredeki devletlere ve onların çıkarlarına hizmet etmekte olup kendi sonunu yavaş yavaş getirmektedir. Çevre devletlerin verdiği vatandaşlık ve pasaportlar, paralel eğitim sistemleri ve kendinin kılma politikaları öyle korkunç sonuçlar ortaya çıkardı ki, artık Gora ve Goralılar kendileri dışında neredeyse tüm Balkan milletlerinin bir parçası haline getirilmiş durumdadır.
Özet (Çeviri)
In history of Kosovo, Gora region and Gora people have always taken a special place. This has brought Gora and Goran people to a strategic position, as a part of history. The retreat of Ottoman empire from this region is regarded as starting point of problems, oppression, massacres and assimilation. As everything was going normal, in what degree will growing nationalism movements in Balkan countries and their provocations have effect on people of Gora? The Muslim people who were left unprotected in Balkans, under the newly founded administration have confronted problems they?ve had never before; the fırst encounters have already been written in history as massacres and acts of vengeance. The Muslim peoples, who have been disturbed by this situation, amongst whom have also been the Goranian Turks, have started emigrating because of this random acts of pressure. Later, Goran people had been forced to accept few different governance: Starting from Serbian dynasty, Serb-Croat-Sloven Kingdom (The kingdom of Yugoslavia), Tito?s Yugoslavia, Milosevic?s reign of blood, UNMIK government and Republic of Kosovo.In these particular periods, after they?ve analysed the position and situation of Gorans, the men in charge have compared Gora peoples problems considering changes and practices in different terms.This study?s main goal is to analyse and understand what are the strategies and games played over Goran people, who happened to not have any support in the international arena, and who are those who have been imposing those games upon them.The plan that started with Serbian dynasty has initially been set to change the education, culture and socio-ecomomic structure. This study?s fundamental goal is to define the truths about the government who set up formal policy to eradicate Islam and create an atheistic society. The assimilation process which started right after the Ottomans has reached its peak in period of Tito?s governance, so it came up with identity problem for Gorans, in the matter of participation in administration. We see Serbia as the most efficient state regarding assimilation processes and indentity abolition. Also, Serbia has divided people of Gora and turned them against each other many times. When noticed that abovementioned policies were ?profitable?, other Balkan countries also started applying them on Gora and Goran people. These countries tried to get their share of the cake in Gora and designed their Balkan policies according to this.It is obvious that Gora and its people are divided. Gora is slowly unleashing its own demise by serving countries in the region. The citizenships and passports given by country in the region, paralell education systems and possession policies have brought up such terrifing results, that Gora and Goran people have become part of nearly all Balkan etnicities.