Atina vergi listeleri'nde Karia vergi bölgesi
Carian tribute-district in the Athenian tribute lists
- Tez No: 333708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Atina, Vergi, Karia, Athens, Tribute, Caria
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
MÖ V. yy.?ın başlarındaki Pers-Hellen Savaşları?nın bir sonucu olarak Pers saldırılarını engellemek, Perslerin Hellas?da yaptıkları yıkımın öcünü almak, adalardaki ve Anadolu?daki Hellen kentlerinin bağımsızlığını sağlamak için MÖ 478/7?de Delos Birliği kurulmuştur. Fakat Atina?nın birliği kendi amaçları için kullanması, müttefiklere karşı baskı ve şiddet siyaseti izlemesi sonucu kurulan bu birlik çok geçmeden MÖ 404 yılında tamamen dağılmıştır. Bu çalışmada ilk olarak, Chandler tarafından Atina Akropolis?inde XVIII.yy?ın ortalarındaki kazılar sonucunda bulunan ve daha sonra Pittakis tarafından Atina?da Agora?da yapılan kazılar sonucu elde edilen (fragmanlar) Atina Vergi Listeleri?nden hareketle ödenen vergi miktarları göz önünde bulundurularak, birliğin Karia vergi bölgesi ile olan siyasi ve sosyo-ekonomik bağlantısı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca Delos Birliği?ne vergi verdiği halde nerede olduğu bilinmeyen bazı Karia kentlerinin lokalizasyon konuları da çalışma kapsamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Delian League was established as a result of Persian-Greek Wars in the early 5th century BC in order to hinder Persian attacks, to take revenge of the destruction done by Persians in Hellas and to obtain independence of Hellenic cities in Anatolia and islands. Yet the Athenians started to manipulate the league in accordance with her aims, in order to realize this she adopted tough policies against the allies which led to complete the break up of the league in 404 BC. In this study, the Athenian Tribute Lists which were found in Athenian Acropolis as a result of the excavations during the middle of 18th century by Chandler and also unearthed in Athenian Agora as fragments by Pittakis, shall be evaulated. By taking into account the amounts of tributes paid in this lists by the Carian cities year by year, we shall try to explain the political and socio-economical relations between Athens and the Carian tribute-district during the 5th century BC. While doing this, we shall also concentrate on localizing some Carian cities which appeared on the lists by their names.