Muğla bölgesinde örnek bir Rüzgar Elektrik Santrali (RES) yatırımı ve RES yatırımında reel opsiyonların kullanımı üzerine bir inceleme
An analysis of a sample wind power plant investment in the district of Mugla and the applications of real options in the investment
  1. Tez No: 333717
  2. Yazar: DİDEM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vadeli ??lemler Piyasası, Opsiyonlar, Reel Opsiyonlar, Rüzgâr Elektrik Santrali Yatırımı, Net Nakit Akımı, ndirgenmi? Nakit Akımı, Financial Futures Market, Options, Real Options, Wind Power Investments, Net Cash Flow, Discounted Cash Flow
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye?de giderek gelişen ve derinleşen finansal piyasaların en önemli ayağı olan Vadeli İşlemler Piyasasında yer alan opsiyon sözleşmelerinin uygulama alanları giderek gelişmekte ve farklılaşmaktadır. Tez kapsamında araştırılan konu; opsiyon sözleşmelerinin yenilenebilir enerji kaynağı olarak kategorize edilen Rüzgâr Enerjisi Santralleri Yatırımları üzerinde ne ölçüde kullanılabileceği ve fiyatlandırma konusunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğidir. Bunun yanında opsiyon sözleşmelerinin, yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisi kullanılarak yapılan rüzgar enerjisi santralleri yatırımlarında meydana gelebilecek belirsizliklere ve risklere karşı kullanılabilecek bir finansal araç olup olmadığı araştırılmıştır.Tez çalışmasında belirtilen standartlarda kurulacak rüzgar elektrik santrali yatırımı öncelikle indirgenmiş nakit akımları yöntemiyle fiyatlandırılmış, net nakit akımları hesaplanmıştır. İndirgenmiş nakit akımları yöntemi ile hesaplandığında negatif net nakit akımı ile yatırım yapılmaya uygun bulunmamıştır. Reel opsiyonlar yöntemiyle yapılan değerleme sonucunda opsiyon sözleşmesi satın alınması ile pozitif nakit akımı elde edilmiş, yatırım, bir yıl bekleme sonucu yapılabilir duruma gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The areas of application of contracts of option in Financial Futures Market which is the core of Turkey?s developing and expanding financial futures, are getting larger and more diversified. The object of this thesis is to analyze, to what extent the contracts of option can be used in Wind Power Investments, which is classified as a type of renewable energy source, and what steps must be taken in pricing. Also, Whether contracts of option could be used as a financial means to undermine potential obscurities and risks in renewable wind power plant investments is analyzed in this thesis. The discounted cash flow of a wind power plant, as standardized in this thesis, has been priced and the net cash flow has been calculated. When the calculations have been done by discounted cash flow, investment by negative net cash flow has proven ineffective. And when the calculations have been done by real options, purchasing contracts of option; positive cash flow has been achieved, and the investment, in one year?s run, has proven productive.