Political elits in Albania during the transition from communism to democracy
Komünizden demokrasiye geçiş sürecinde Arnavutlukta ki siyasal elitler
- Tez No: 333736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİCHELANGELO GUIDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Arnavutluk Siyaseti, Siyasi Elit, Geçiş Süreci, Demokrasi, Komünizm, Siyasi Partiler, Albanian politics, Political Elite, Transition Process, Democracy, Communism, Political Parties
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Arnavutluk?un komünizmden demokrasiye geçiş süreci, 1990?lı yılların başlarında başlamıştır. Bu süreçte kilit rolü, karar verme mekanizmasının en üst basamağı olan, siyasi temsil organı üstlenmiştir. Bu süreci ve genel itibariyle Arnavutluk siyasetini anlamak için; elitler hakkında yapılacak bir çalışma yol gösterici olacaktır. Yapılan çalışma; farklı dillerde yayınlanan, kitaplar, gazeteler ve akademik çalışmalar incelenerek tamamlanmıştır. Aynı zamanda, konunun ve özellikle elitlerin bakış açılarının daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla, Arnavutluk siyasetinde önemli etkiye sahip olan isimlerden bazıları ile röportajlar gerçekleştirilmiştir.Bu çalışma, temel siyasal partiler ve özellikle siyasetteki en etkili isimler temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu tezde, geçiş süreci ve demokratikleşme analizleri, bazı önemli siyasal ve ekonomik olayların değerlendirmesi ile gerçekleştirilmiştir. 1990?dan itibaren Arnavutluk; parlamento seçimleri, 1997 Krizi, Cumhurbaşkanı seçimi; Cumhurbaşkanının tüm bu zamanda içerisinde ki rolü ve kendi grubu ile farklı gruplar arasında ki güç mücadelesi gibi bazı en önemli ekonomik ve siyasal olaylar ile yüz yüze gelmiştir. Bahsi geçen tüm bu olayların derinlemesine bir analizinin yapılabilmesi için; Arnavutluk?un siyasal elitlerinin ve onların geçiş sürecinde ki rolleri detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Transition from Communism to Democracy in Albania has started since early 1990s. The main role in this process belongs to the political representative body, as the highest level of decision makers. In order to understand better this process and Albanian politics in general, a study on elites should be conducted. In order to complete the research, different sources have been used, including books, newspapers and academic writings, in different languages. In addition, in order to have a better understanding, even from the perspective of the elite itself, interviews have been conducted with some of the most important figures of Albanian politics.The research will be based on the main political parties and especially on the most important politicians. This thesis will also explain the process of transition and democratization by recalling some of the most important economic and political events. Albania since 1990 has passed through parliamentary elections, turmoil of 1997, election of President of Republic, and the struggle for power between competing political groups and within their own group. A deep analysis of all these events, will give a clear picture of who is Albanian?s political elite and what was its role during all these years in the process of democratization and transition.