Yeni ürün geliştirme takımlarında duygusal zekanın bireysel adaptasyon performansına etkisi
The effects of emotional intelligence on individual adaptive performance in new product development teams
  1. Tez No: 333737
  2. Yazar: SAFİYE SENA İZ AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİZAMETTİN BAYYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emotional Intelligece, Individual Adaptive Performance, Organizational Learning Theory
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüz iş dünyasında işlerin en kısa süre içerisinde ve başarılı bir şekilde yerine getirilmesinde öne çıkan bir yaklaşım yeni ürün geliştirme takımlarının kullanılmasıdır. Her ne kadar yeni ürün geliştiren çalışanların yetenekleri, yeni ürün geliştirme projelerini başarısını etkilediği yönünde ilgili literatürde genel bir kanı olsa da bu yeteneklerin anlaşılması üzerine yapılan ampirik çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Örgütsel öğrenme kuramı baz alınarak, bu çalışma yeni ürün geliştirme projelerinde duygusal zeka ile bireysel adaptasyon performansı arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. 256 yeni ürün geliştirme projesinden veri elde edilerek yapısal eşitlik modeli tabanlı kısmi En Küçük Kareler (PLS) metodu kullanılarak bu projelerde yer alan çalışanların duygusal zekalarının onların adaptif performansları üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Bu bulgu yeni ürün geliştirme takımlarında çalışanların etraflarında olup biteni etkin bir biçimde yorumlayabilmeleri için duygusal zekalarını kullanmaları gerektiğinin bir göstergesidir. Böylece duygusal farkındalık ve duygusal yönetimden oluşmakta olan duygusal zekanın bu çalışanların krizleri daha kolay yönetmelerine, problemleri daha yaratıcı şekilde çözümlemelerine, görevlerine dair yeni gelişmeleri daha çabuk öğrenmelerine ve etkili bir biçimde bireylerarası adaptasyon göstermelerine olanak sunduğu rahatlıkla iddia edilebilir. Bilhassa bu değişkenler arasındaki ilişki çevresel türbülansın projeyi veya görevi daha karmaşıklaştırdığı durumlarda daha da önemli bir hale gelmektedir. Sonuç olarak, firma yönetimleri özellikle yeni ürün geliştirmeden sorumlu olan çalışanların türbülansla ve karmaşıklıkla başa çıkabilmeleri ve nihayetinde hedeflerine ulaşabilmeleri için duygularından faydalanmayı teşvik etmelilerdir. Anahtar Kelimler: Duygusal Zeka, Bireysel Adaptasyon Performansı, Örgütsel Öğrenme Kuramı
Özet (Çeviri)
New product development teams represent a prevailing approach to getting work done in today?s business environment. Although there is a widely held assumption that new product developers? capabilities determine the success of new product development (NPD) projects, empirical research on their capabilities is scant. Based on organizational learning theory, this study investigates the relationships between emotional intelligence and individual adaptive performance in new product development projects. By studying the data from 256 new product development projects using the Partial Least Squares structural equation modeling methods, we found that new product developers? emotional intelligence was an antecedent of individual adaptive performance. This finding indicates that the new product development developers? emotional intelligence ? which includes emotional recognition and emotional regulation ? in order to interpret situations effectively leads them to handle crises easily, to solve problems creatively, to learn about their tasks rapidly, and demonstrate interpersonal adaptability effectively, especially when environmental turbulence make a project or task more complicated and challenging to perform. In particular, managers should encourage new product developers to benefit from their emotions for handling turbulence and complexity and in turn reaching goals.