Politik konjonktür teorileri çerçevesinde 1950 sonrası Türkiye'de maliye politikalarının değerlendirilmesi
The evaluation of political economical fluctuation in term of finance politics between 1950 and 2013
  1. Tez No: 333794
  2. Yazar: İSMAİL KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYHUN HAYDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Political business cycle, political and economic transformation, election
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İnsanlık tarihi boyunca yapılan tüm mücadelelerin sebebi gücü-iktidarı elde etmek içindir. Bu yüzden İnsanoğlu doğası gereği sahip olduğu gücü-iktidarı kaybetmek istemez. Demokrasiler açısından bakıldığında gücü verenin seçmen olması, seçmenin bir şekilde memnun edilip, ikna edilip ya da kandırılıp oy ?unun alınması gerekecektir. Dünyada ve Türkiye?de çok partili hayata geçişle birlikte seçen ve seçilen arasındaki bu ilişki büyük önem kazanmıştır. Seçilen kişiler tekrardan seçilebilmek için kullandıkları ?iktidar gücünü? seçilebilmek yönünde kullanma eğilimi göstermişler ve sahip oldukları gücü veren seçmenlerine, tekrardan seçilebilmek için maddi ya da manevi imkânlar sağlama yoluna gitmişlerdir. İşte bu noktada insanların iktisadi hayatın bir parçası olması ve sahip olduklarının korunmasının yanında daha fazlasına sahip olma isteğini doğuracaktır. Bu istek hukuk çerçevesinde iktidarda olmakla ya da iktidara yakın olmakla, diğer yandan muhalif bir duruşla mümkün olacaktır. Bu noktada Yapılan çalışmada öncelikli olarak ekonomi ve siyaset ilişkileri, insanın politik davranışları çerçevesinde açıklanarak siyasal ve iktisadi yapıdaki aktörlerin bu politik insana etkileri açıklanmıştır. Çalışmanın teorik kısmını oluşturan Politik konjonktür dalgalanmaları teorisi tüm detaylarıyla açıklanarak konunun temeli oluşturulmuştur. Üçüncü ve son bölümde Türkiye?nin politik konjonktür dönemlerinin politik ekonomisi yapılarak ekonomik olaylar siyasi bir çizgiden değerlendirilmiş ve bu değerlendirme Türkiye?nin dünya ekonomik sisteminin dönüşümü ve Türkiye?nin buna adaptasyonu çerçevesinde olmuştur. Bu dönüşüme politik ekonomik bakışla birlikte, iktidarın tekrardan seçilebilmek için seçim ekonomisi uygulayıp uygulamadığı ekonomik ve mali göstergeler yardımıyla analiz edilmiştir Anahtar Kelime: Politik Konjonktür Dalgalanmaları, Seçim, Politik ve Ekonomik Değişim
Özet (Çeviri)
The reason of all struggle done throughout human history is to acquire power-ruler ship. Thus human being naturally doesn?t want to lose his power-ruler ship. In term of democracy it is required that voter should be power-giver, voter should be satisfied, persuaded or cheated to give vote. The relation between voter and electee gains importance greatly with passing to multiple party systems in Turkey and the world. Electee tends to use rulership to be selected again and provide financial and moral possibilities to voters who give power. At this point, being part of financial life of people and besides belongings are preserved, it will bring out the desire have more. This desire will be possible with being in power within legal framework or with being close to power on the other hand it will be possible with an opposing view. At this point, economical and political relation primarily and the effects of political and financial actor to political person in frame of political behavior of people were explained. The theory of political economical fluctuations which constitute the teorical part of the study was explained in details and constitutes the basement for this study. In the third and last part economical events were evaluated from political point of view by making political economy of political political economical fluctuation period of Turkey and this evaluation, world economical transformation system of turkey and the adaption of Turkey to this happened. With political and economical view to this transformation, whether the power applied election economy or not was analyzed with the help of economical and financial indicators.