Kriz yönetimi açısından Doğu Akdeniz deniz yetki alanları uyuşmazlığı
Disputes over eastern mediterraanean maritime jurisdiction areas in the context of crises management
  1. Tez No: 333850
  2. Yazar: TUĞÇE KAFDAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Kriz, Kriz Yönetimi, Uyuşmazlık Çözümü, Dış Politika Krizi, Deniz Yetki Alanları, Eastern Mediterranean, Cyprus, Crisis, Crisis Management, Dispute Resolution, Foreign Policy Crisis, Maritime Jurisdiction Areas
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez çalışmasında, Doğu Akdeniz Deniz Yetki Alanları Uyuşmazlığı kriz yönetimi bağlamında analiz edilecektir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) 2001 yılından itibaren Doğu Akdeniz Deniz Yetki Alanları ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Kıbrıs Adası etrafında Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan etmiş; Mısır, Lübnan ve İsrail ile MEB Sınırlandırma Antlaşmaları imzalamıştır. İlan ettiği MEB?de Hidrokarbon Arama Ruhsat Sahaları ilan etmiş ve bunları ihaleye açmıştır. İhalelerin ilk sonucu olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Noble Enerji Şirketi 13. sahada ruhsat sahibi olmuş ve sondaj faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye, GKRY?nin fiili durum yaratmasını kıyı devlet olarak hak ve menfaatlerine zarar verdiğini ve Kıbrıs Sorununun çözüm sürecini de olumsuz etkileyeceği için kabul etmemektedir. Türkiye için karar alıcıların algılarına bağlı olarak bir kriz hali alan bu süreçte kriz yönetim stratejileri olarak önce zorlayıcı diplomasi stratejisi kullanılmıştır. Daha sonra değişen uluslararası konjonktür ile beraber misilleme ve zamana yayma stratejisi uygulamasına geçilmiştir. Bu çalışma kriz yönetimi bağlamında Türkiye?nin önce zorlayıcı diplomasi uygulayıp sonra stratejisini daha yumuşa bir söyleme dayanan zamana yayma ve misillemeye kaymasındaki süreci ve nedenlerini açıklamaya çalışmaktadır. Bu bağlamda birinci bölümde kavramsal ve kuramsal kısıma yer verilecektir. Burada uluslararası ilişkiler teorisi olarak Neoklasik Realist çerçeve verilecek ve kriz ve karar almaya ilişkin bilgiler aktarılacaktır. Üçüncü bölümde Türk Dış Politikasında karar alıcıların neler olduğu ve Anayasa?da ya da kurucu yasalarda belirlenen dış politikaya ilişkin görev ve yetkilerine değinilerek Türk dış politikasında karar alma mekanizması hakkında bilgi verilecektir. Son bölümde ise Doğu Akdeniz Deniz Yetki Alanları Uyuşmazlığı?nın arka planı anlatılarak kriz yönetimi bağlamında analizi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Eastern Mediterranean Maritime Jurisdiction Areas Dispute will be examined in the context of crisis management. There have been many studies conducted with regard to Eastern Mediterranean Maritime Jurisdiction Dispute by The Greek Cypriot Administration 2001. Exclusive Economic Zone (EEZ) has announced in around Cyprus Island that Egypt, Lebanon, and Israel have signed the Exclusive Economic Zone agreement. Exclusive Economic Zone announced by The Greek Cypriot Administration 2001 has also announced Hydrocarbons Licensing Courses and tendered them for a contact. The very first result of the contract has revealed that US-based energy company, Noble, was licensed in 13th zone and began drilling. Turkey hasn?t approved the The Greek Cypriot Administration?s real presence because of Turkey?s being a coast state. Because The Greek Cypriot Administration?s behaviors harm the rights and benefits of Turkey, and Turkey?s considering that it will negatively affect the Cyprus negotiation process. Depending on the decision makers? perceptions for Turkey, coercive diplomacy strategy was firstly adopted as one of the Crisis management strategies. Later, tit for tat and buying-time strategies were adopted together with changing international environment. This study has attempted to explain the reasons and the process of Turkey?s moving to spreading-out and retaliation, which can be claimed to be a softer discourse, from coercive diplomacy, which can be claimed to be a harsher discourse. In this context, in first chapter, theoretical and conceptual parts will be analyzed. In the second chapter, Neoclassic Realist frame as a Theory of International Relations will be introduced and basics regarding crisis and decision making will be cited. In the third chapter, the discussion will continue with examining what the decision-makers in Turkish Foreign Policy are and Constitution or founding duties set forth in foreign policy with regard to Turkish foreign policy decision-making mechanism. In the last chapter, Eastern Mediterranean Maritime Jurisdiction Areas Dispute?s back story will be introduced and its analysis in the context of crisis management will be examined.