Experiencing tango in İstanbul: An assessment from a gender perspective
İstanbul'da tango deneyimi: Toplumsal cinsiyet perspektifinden bir değerlendirme
- Tez No: 333849
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEREM KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tango, İstanbul, Türkiye, Arjantin, Buenos Aires, Dans, Sosyal Dans, Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Danstaki Roller, Tango, Istanbul, Turkey, Argentina, Buenos Aires, Dance, Social Dance, Sex, Gender, Roles in Dance
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez İstanbul?daki tango dansçılarının `toplumsal cinsiyet? kavramı algılarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Özellikle, dansçıların tangodaki `kadın? ve `erkek? rollerine nasıl büründükleri, bu rolleri nasıl yorumladıkları ve bu role geçiş için onları ne tür faktörlerin motive ettiği araştırılmıştır. Tangoda, kadınların normalde kaçındıkları erkeğin boyunduruğu altına girme; erkeklerin ise maço olarak anılmak istemedikleri için kendilerini vazgeçmeye mecbur hissettikleri kadınlara hükmetme rollerine büründükleri varsayımıyla hareket edilmiştir. Bu varsayımı değerlendirmek için katılımcı gözlem ve sezgisel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Dansçıların duygu ve düşüncelerinin derinine inmek için derinlemesine mülakat yönteminden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular söylem analiziyle yorumlanmıştır. Tezde, dans tarihi, dans ve kültürel çalışmalar ve dans, beden ve toplumsal cinsiyet ilişkisi ile ilgili çalışmalardan yararlanılmıştır. Ayrıca, tangonun Buenos Aires?ten İstanbul?a kadar uzanan tarihine ve nasıl bir dans türü olduğuna dair bilgilere yer verilmiştir. Tango cinsiyetçi bir danstır ve dans, içerisindeki cinsiyet rolleri icra edilerek yapılır. `Toplumsal cinsiyet ve performans? kuramının iddia ettiği gibi gündelik hayatta bize sunulan `kadınlık? ve `erkeklik? özelliklerine bağlı olarak `kadın olma? ve `erkek olma? halleri icra edildiği gibi, tango içerisinde de `lider? ve `takipçi? rolleri üstlenilerek yine bir cinsiyet performansı sergilenmektedir. Araştırma bulgularına göre bu rolleri hakkıyla icra etmek dansçılar açısından bir başarı ölçütü ve mutluluk kaynağı olmuştur. Dansçılar söz konusu `lider? ve `takipçi? rollerinin gerekliliklerine cevap verebildikleri sürece başarılı hissetmekte ve talep görmektedirler. İlk etapta adaptasyon sorunu yaşasalar bile, tango dili öğrenildiğinde bu rollere adapte olmak ve iyi bir şekilde gerçekleştirmek için ellerinden geleni yaptıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is about figuring out the idea of `gender? among tango dancers in Istanbul. Specifically, how individuals move in and out of the female and male roles in tango; the interpretation of these roles and the motivating factors beyond to tailoring of these roles were subject to search. I started with the assumption that in tango women voluntarily accept a role of the obedience to man that they work to avoid in their regular life. Whereas men gain legitimation for the sovereignty of leading a woman that they felt obliged to leave so that they are not labeled as macho. In order to evaluate my assumption, I used participant observation and heuristic research methods. Besides, I applied to in-depth interviews for deep probing of thoughts and feelings of tango dancers. The findings were interpreted by using discourse analysis. Theoretically, I got benefit of studies made in dance history, the relationship between dance and cultural studies, body, and gender. Also, I gave place to researches concerning tango: both its history worldwide, in Turkey and its structure. Tango is a gendered dance. In fact, doing tango is performing gender roles itself. Likewise a person who personates a `woman? or `man? by choosing some already determined features that fit with her alleged gender as `performative gender theory? suggests; tango dancers also choose and wear on roles that are presented to them in the name of being `leader? or `follower?. According to research findings, I could say that performing gender roles in tango became a measure of success. Dancers feel satisfied to the degree they reply the requirements of these roles. In the adaptation phase, there could be some difficulties. However, when they learn to express themselves in the tango language, they try their best in order to fit to these tailored roles.