A survey on the effectiveness of internal control systems in Turkish banking industry
Türk bankacılık endüstrisinde iç kontrol sistemlerinin etkinliği üzerine bir araştırma
- Tez No: 333923
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. OKAN AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: İç kontrol, Etkinlik, Bankacılık, COSO, internal control, effectiveness, banking, COSO
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İç Kontrol, belirlenen tüm hedeflerin gerçekleşmesini sağlayan; Yönetim Kurulu, Üst Düzey Yöneyiciler ve tüm seviyelerdeki personeli içinde barındıran devamlı bir uygulamayı temsil eder. İç Kontrol?un temel amaçları: aktivitelerin etkinlik ve verimliliği; güvenilirlik, finansal ve yönetim verilerinin bütünlüğü ve zamandan muaf oluşu; uygulanan yasa ve regülasyonlarla uyumluluğudur. Bu araştırmada, Basel Bankacılık GözetimKomitesinin tüm regülasyonları göz önünde bulundurularak COSO değerlendirme modeli, Türk bankalarındaki İç Kontrol mekanizmalarının verimliliğini ölçmek için kullanılmıştır. İç Kontrol?un bankacılık fonksiyonlarındaki etkinliği araştırıldıkça etkili bir İç Kontrol mekanizmasının kayıplara sebep veren sorunları önlediği veya en azından bu sorunların değerlerini sınırlandırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Internal control represents a continuous process in which takes part the board of directors, senior management and all level of personnel, and whose aim is to ensure that all the established goals will be reached. The main objectives of the internal control process are: efficiency and effectiveness of activities; reliability, completeness and timeliness of financial and management information; compliance with applicable laws and regulations. In this study, COSO evaluation model was used in order to make an evaluation on the effectiveness of internal control systems of Turkish banks, covering all regulations stipulated by the Basel Committee on Banking Supervision. As the impact of each of the banking function on the effectiveness of internal controls were investigated, it was shown that an efficient internal control system might have prevent or detect from time the problems that led to losses, or that at least could have limit their value