Üç kuşak arasındaki değer değişimi
Value change between three generations
  1. Tez No: 334001
  2. Yazar: BÜLENT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE MAVİLİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, üç kuşak, değişim, Values, three generation, change
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Aile, içinde yaşadığı kültürü yetiştirdiği kuşağa aktaran bir yapıdır. Kültürün geçişi, yaşam pratiği içinde ilişki dinamikleri ile olmaktadır. İlişki dinamikleri, aynı ortamda yaşayan insanların hem birbirlerinden, hem de koşullardan etkilenmeleriyle oluşur. Bu araştırma da amaç, mevcut verilerin elverdiği ölçülerde toplumsal değişime bağlı olarak yaşanan aile değerlerindeki değişmelerin yönü hakkında bir fikir ortaya koyabilmektir. Bu değişimlerin ele alınış biçimi; kuşaklar arasında nasıl bir etkileşim olduğu anneanne, kızı ve torunu arasındaki sosyal bağlar, sosyal ilişkilerin dönüşümü ve değerlerin sürekliği konusunda karşılaştırmalar yaparak incelenecektir. Bu inceleme yapılırken aile dayanışmasına etki eden beş değer (kişilik değerleri, işlev değerleri, ait olma değerleri, saygınlık değerleri, statü değerleri) göz önünde bulundurulmuştur. Araştırma verileri, anneanne, anne ve kız torunlarının sosyo-demografik özellikleri, araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket formu ile elde edilmiştir. Değerler sistemi ile ilgili 3 kuşak için uygulanacak sorular, Atabekin hazırlamış olduğu Değerlerimiz Araştırmasından? alınmıştır. Veriler genç kız, anne, ve anneanneler ile yüz yüze görüşme yöntemi uygulanarak toplanmıştır. Anketlerin istatistiki analizi için verilen cevaplar kodlanmış ve değerlendirmeler SPSS 16.0 programı ile yapılmıştır. Anket sorularına verilen cevaplar arasında güvenilirlik kat sayısı için Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Soruların güvenirlik araştırması sonucunda, Cronbah-alpha iç tutarlılık katsayısı 0,808 bulunmuştur. İkinci yöntem olarak, iki yarım güvenliği (Split-half reliability) hesaplamasına gidilmiş ve r değeri 0,774 çıkmıştır. Bu değerler ölçeğin güvenirliğinin yüksek olduğunu göstermektedir. Çalışma sonunda elde edilen verilerin istatistiki analizinin en doğru şekilde yapılabilmesi için öncelikle verilerin normal dağılım sergileyip sergilemediğine bakılmış ve verilerin normal dağılım göstermediği görülmüştür. Demografik değişkenlere ait dağılımların hesaplanmasında frekans dağılımlarından yararlanılmıştır. Ancak veriler normal dağılım sergilemediği için değişkenler arasındaki farklılık ve ilişkilerin ortaya çıkartılmasında Chi-Square (Ki-kare) gibi parametrik olmayan testler (Nonparametric tests) kullanılmıştır. Aile dayanışmasına etki eden beş değer (kişilik değerleri, işlev değerleri, ait olma değerleri, saygınlık değerleri, statü değerleri) göz önünde bulundurularak yapılan araştırmada; kişilik ve işlev değerlerinde anneannelerin daha çok küresel tüketim değerlerini benimsediği, ait olma değerlerinde genç kızların evrensel değerlere daha yatkın tutum ve davranışlar içinde olduğu, saygınlık değerleri açısından 3 kuşak arasında anlamlı bir fark olmadığı ve son olarak statü değerleri içinde yer alan etiket değerinde; genç kızların evrensel değerlere sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, her yaşın kendine özgü özellikleri olduğu göz önünde bulundurularak daha sağlıklı bireyler için değerler eğitimi önemlidir. Çünkü kişinin geleceği dünü ve bugünü üzerine kurulur. Bir başka deyişle kişiler de toplumlar gibi kendi tarihlerini yaşarlar. Kişinin yaşlılığı çocukluğunda ve gençliğinde geliştirdiği şahsiyet özelliklerine bağlıdır. Bunun için her gelişim döneminin desteklenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
The family is a structure that transmits own culture to educated generation lived in. The passage of the culture of life is determined by the dynamics of the relationship in practice. Relationship dynamics, the people who live in the same environment and each other, as well as with the impact of conditions occurs. The purpose of research is to present an idea that extent allowed by the available data, changes in the direction of social change, depending on the value of the family. Method in dealing with these changes, is the interaction between the generations, between grandmother, daughter and granddaughters social ties, the transformation of social relations, will be examined by making comparisons of the values of continuity. During the analysis of five values that affected of family (personality values, the function values, the values of belonging, respect the values, status values) taken into consideration. research data, grandmother, mother and daughter grandchildren socio-demographic characteristics were obtained from a questionnaire that developed by the researcher. Questions are related values system to be applied to the third generation, which is prepared by Atabek was“Research of Our Values”. Data were collected by face to face interview with the young girls, mothers and grandmothers. For statistical analysis, the responses to the questionnaires were coded and assessments performed with SPSS 16.0 software program. Reliability level has been calculated Cronbach's alpha value of 0,80. The second method, the two half-security (Split-half reliability) were chosen and the calculated value of the“r”was 0.774; thus, it has been concluded that the scales are considerably reliable. Primarily the data evaluated in terms of showed a normal distribution or not evenly distributed and showed the data were not normally distributed. Frequency distributions were used to calculate the distributions of demographic variables. However, determine conclusively the relations between the variables and the Chi-square difference as the non-parametric tests were used because of data were not normally distributed. amily solidarity of the five values that affect (personality values, function values, the values of belonging, respect the values, status values) survey carried out by considering; consumption values of personality and function values adopted by grandmothers than others, more likely to be of universal values of values of belonging, attitudes and behaviors in young girls, there is no significant difference between three generation in terms of respect values, finally the value of the label in the status values are universal values observed in young girls. According to these results, considering that the unique characteristics of each age for more healthy individuals“values education”is important. Because the person's future is built on the past and present. In other words, individuals live in their own history as societies. The person's old age depends on personality that has developed in childhood an youth. To do this, each developmental period shoul be support.