Huzurevinde kalan 65 yaş üstü yaşlıların yaşam kalitesini etkileyen etmenlerin incelenmesi
An analysis of factors affecting the life quality of above 65 years of age elders at the nursing home
  1. Tez No: 334002
  2. Yazar: RECEP YAĞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE MAVİLİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Geriatrics, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, yaşam kalitesi, huzurevi, Elderliness, life quality, nursing home
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dünyamız, birçok alanda olduğu gibi sosyal hizmet sektöründe ve müracaatçı gruplarına yönelik geleneksel hizmet anlayışında da köklü değişimlere sahne olmaktadır. Her geçen gün daha da artan bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak sosyal hizmetlerde bireye bakış açısı da farklılaşmaktadır. Geçmişte, yardıma gereksinim duyan muhtaç durumdaki bireylerin korunması ve bakımı öncelikli hedef iken, bugün bireyin yaşam kalitesinin geliştirilmesi, sağlıklı ve başarılı bir biçimde yaşlanarak, sosyal yaşama daha aktif bir biçimde katılım sağlaması ve nihayetinde iyilik halinin ilerletilmesi amaçlanmaktadır. Toplum içinde sözel olarak sürekli ifade edilen Türkiye?nin en büyük huzurevinde daha öncesinde yaşam kalitesini ölçen araştırmalar yapılmamıştır. Araştırmanın amacı; Huzurevinde kalan 65 yaş üstü yaşlıların yaşam kalitesini etkileyen etmenlerin incelenmesi amacıyla bu araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmada Türkiye?nin kapasite olarak en büyük huzurevinde yaşayan yaşlıların yaşam kalitesi tespit edilmeye çalışılacaktır. Bu araştırmada gözlemsel araştırma modeli olan ?Tanımlayıcı araştırma modeli? kullanılmıştır. Bu amaç çerçevesinde veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu, Dünya sağlık örgütü tarafından geliştirilen ve geçerlilik güvenirlik çalışması Celal Bayar Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında görev yapan Eser ve arkadaşları tarafından oluşturulmuş WHOQOL grubu tarafından yaşam kalitesi ölçeği WHOQOL-OLD-TR (2005) ve ROSENBERG benlik saygısı ölçeği kullanılmıştır. Veriler İzmir ili Narlıdere ilçesinde bulunan Narlıdere Dinlenme ve Bakımevinde kalan 65 yaşını geçmiş bilişsel seviyesi yerinde olan yaşlılar ile yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın istatistiksel analizleri SPSS 16.0 for Windows programı ile gerçekleştirilmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerini ortaya koymak için betimleyici yöntemler (frekanslar, ortalamalar) kullanılmıştır. Araştırmada yaşam kalitesi ölçeğinin demografik veriler ve benlik saygısı ölçeği ile ilişkilerini test etmek için t-testi, ANOVA ve pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Demografik değişkenlerin yaşam kalitesini ne ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ülkemizde kurum bakım hizmeti veren profesyonellerin kullanımına ve bu tür hizmet alanı kuracak yöneticilerin kullanımına açılacaktır. Elde edilen sonuçlar ışığında yaşlıların yaşam kalitesine birçok etkenin belirleyici olabileceği, yaşamın her evresinde sürekli eğitimin olumlu sonuçlar verebileceği, toplu yaşam alanlarında bilişsel işlevleri artırıcı faaliyetler yapılması, evli olmayan yaşlıların daha fazla desteklenmesi gerektiği, emeklilik durumunun yaşam kalitesinde önemli bir değişken olduğu önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our world witnesses many radical changes in the perception of traditional service for the clients and in social service sector like in many areas. In parallel with scientific and technological progress increasing day by day, the perspective of individual is becoming different in social services. In the past, while the primary target was to protect and care of the individuals in need of help, today, it is aimed to improve the life quality of individual, ensure them to get older successfully, participate in social life more actively and finally to improve the well-being. No previous studies evaluating the life quality have been carried out at the biggest nursing home in Turkey mentioned orally by the society continuously. The aim of this study is to analyze the factors affecting the life quality of above 65 years of age elders at the nursing home. In this study, life quality of the old people living at the biggest nursing home of Turkey as the capacity will be determined. ?Descriptive research model? being empirical research model was used in this study. The questionnaire form developed by the researcher was used as the data collection tool within the scope of this purpose, life quality scale WHOQOL-OLD-TR (2005) developed by WHOQOL group by Eser and his colleagues serving at Celal Bayar University, department of public health was used as the validity and reliability and ROSENBERG self-esteem scale was used. Data were collected by the method of face to face interview with the old people staying in Izmir Narlidere rest and nursing home, above 65 years of age and cognitive level of whom is proper. Statistical analysis of the study was carried out with SPSS 16.0 for Windows program. Level of significance was accepted as 0.05. Descriptive methods were used to show the demographical characteristics of the participants (Frequences, averages). t-test, ANOVA and Pearson correlation test was used to test the correlation of life quality scale with demographical data and self-esteem scale in the study. The extent of effect of demographical variables was determined. Data obtained will be submitted to the professionals providing institution care service in our country and directors to establish such service. In the light of results obtained it was suggested that many factors may be determinant for the life quality of the old people, continuing education may yield positive results at every stage of the life, performance of activities increasing the cognitive functions is necessary in communal life areas, old people not being married should be supported more, retirement was a significant variable for the life quality.