Aydın merkezde diyabet bilinci: Diyabetle ilgili bilgi düzeyi ve ilişkili faktörler
The awareness of diabetes mellitus in centrum of aydin: Diabetes associated knowledge level and related factors
  1. Tez No: 334060
  2. Yazar: ZEYNEP ARDA DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER GEMALMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, diyabet bilinci, diyabet eğitimi, ilişkili faktörler, Diabetes, awareness of diabetes, diabetes education, related factors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Aydın Merkezde Diyabet Bilinci: Diyabetle İlgili Bilgi Düzeyi ve İlişkili FaktörlerDiyabetes Mellitus, ömür boyu süren ve tedavi edilebilen, akut ve kronik komplikasyonları ile hastanın yaşam kalitesini azaltan, sosyal ve ekonomik maliyeti yüksek toplumsal bir hastalıktır. Diyabetin artan sıklığını da göz önünde bulundurursak diyabet eğitiminin önemi gündeme gelmektedir. Eğitim diyabet bilincini etkileyen önemli bir faktördür. Bunun etkilerini araştıran birçok çalışma mevcuttur. Biz de kendi bölgemizde özgün durumu belirlemek adına, diyabet bilinci, bilgi düzeyi ve ilişkili faktörleri saptayarak bu konulara dikkat çekmeyi amaçladık. Genellikle diyabetli hastalar üzerinde yapılan bilgi düzeyi araştırmasını, biz diyabetli olmayan gruba da uygulayarak diyabet hakkında genel bir bilgi düzeyi değerlendirmesi yapmayı ve iki grubu karşılaştırmayı hedefledik. Elde edeceğimiz verilerin daha sonra yapılacak diyabeti önleme ve komplikasyonlarından korunma amaçlı eğitim programlarına katkıda bulunacağını düşünüyoruz.Kesitsel tanımlayıcı nitelikteki araştırmamız, 1 Ocak 2012 - 31 Mart 2012 tarihleri arasında yürütüldü. Aydın Merkezde bulunan 16 ASM'den rastgele örneklem yöntemiyle belirlenen 8 ASM'de, araştırmayı kabul eden 18 yaş ve üstü 1026 kişi üzerinde çalışmamızı uyguladık. Veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan anket formu kullanıldı. Birinci bölüm sosyo-demografik bilgileri içeriyordu, ikinci bölümde ise Michigan Diyabet Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından diyabet bilgi düzeyini ölçmek üzere geliştirilmiş olan 23 sorudan oluşan Kısa Diyabet Bilgi Testi kullanıldı, her bir soruya bir puan verildi ve bilgi düzeyi 23 puan üzerinden değerlendirildi. Katılımcılara anket formu verilerek doldurmaları istendi, ardından VKİ'nin belirlenmesi amacıyla kişinin boy, kilo ve bel çevresi ölçülerek kaydedildi.Tüm katılımcıların 23 puanlık testten aldıkları doğru cevap puan ortalaması 10,57±5,19 idi. Araştırmamız sonucunda eğitim düzeyi yüksek olan grubun bilgi düzeyini anlamlı olarak yeterli bulduk. Diyabet eğitimi alanların da bilgi düzeyi, almayan gruba oranla anlamlı olarak yüksekti. Yine sağlık mensubu kişilerin bilgi düzeyi, diğer meslek gruplarına göre anlamlı derecede yüksekti. Sosyoekonomik düzeyin düşüklüğü ise bilgi düzeyini anlamlı ölçüde düşürüyordu. Bilgi düzeyini arttıran diğer faktörler arasında gelir durumunun yüksek oluşu, egzersiz yapma ve 65 yaşın altında olmak geliyordu. Diyabetli olmanın bilgi düzeyini etkilememesi ise dikkat çekiciydi.Araştırmamız sonucunda, diyabetli olmanın tek başına diyabet bilgi düzeyine etkisi olmadığını ancak diyabet eğitimi almış olmanın diyabet bilgi düzeyini anlamlı ölçüde etkilediğini saptadık.
Özet (Çeviri)
The awareness of diabetes mellitus in centrum of Aydın: Diabetes associated knowledge level and related factorsDiabetes mellitus is a disease that lasts for life, can be treated, decrease the life quality with acute and chronic complications, with high cost about social and economical. Becouse of the increasing insidence, the diabetes education is very important. Education is a significant factor that affects the diabetes awareness. There are a lot of research about this effect. In this study we aimed to determine at our region?s specific state about diabetes awareness, knowledge level and related factors and so tried to attract attention this subject. Most studies are about the knowledge level for only diabetic patients. In this study we ask about the non-diabetic patients too, so we aimed to determine a general population?s knowledge level and to compare the two groups. These data will lead the future researchs about to prevent diabetes mellitus and protection from complications of diabetes.Our cross-sectional and restrictive study performed between 1 January 2012 and 31 March 2012. The 8 Family Health Centers (FHC) are selected randomly from the 16 Family Health Centers in centrum of Aydın. 18 and more years old 1026 people and who accepted the study included in this study. To collect the data we used two part questionnary forms. In first part includes the socio-demographic informations. Second part includes Short Diabetes Information Test that occur from 23 questions and that improved by Michigan Diabetes Research and Education Center for determining knowledge level about diabetes mellitus. Questionnary forms given to the participants and their lenghts, weights and waist circumferences are saved for calculating body mass index.The main score the all participants? Short Diabetes Information Test was 10,57±5,19. In conclusion the knowledge level of educated people are significantly higher than others. The people who had diabetes mellitus education had higher scores when compared to the non-educated participants. Also the participants? knowledge level, who are medical personnel, are significantly enough when compared to the other jobs. When the socioeconomic level decreases the knowledge level significantly decreses too. The other factors that increases knowledge level are high income, exercise and to be younger from 65 years old. It is very surprising that to be diabetic doesn?t affect the knowledge level.In conclusion although the diabetes education increases the knowledge level significantly, to be diabetic doesn?t effect the level alone.