Yeni tanılı multiple miyelom hastalarında büyüme faktörleri ve sitokinlerin rolü
The role of cytokines and growth factors in patients with newly diagnosed multiple myeloma
- Tez No: 334059
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN KADIKÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Angiogenez, büyüme faktörleri, multiple miyelom, Angiogenesis, growth factor, multiple myeloma
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETAmaçInterlökin (IL)-6, IL-1ß ve tümör nekrozis faktör (TNF)- ? gibi sitokinler hem mutiple miyelom (MM) patogenezinde ve hem de kemik yıkımınında rol oynayabilmektedir. Vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), basic fibroblast büyüme faktörü (bFGF), hepatosit büyüme faktörü (HGF) ve son zamanlarda angiopoietin (Ang)-2 MM'da angiogenezi tetikleyebilir. Bunun yanı sıra transforming büyüme faktörü (TGF)-ß ve insülin benzeri büyüme faktörü (IGF)-I angiogenezi ve miyelom hücrelerinin proliferasyonunu uyarmaktadır. Bu prospektif çalışmada, yeni tanı alan MM hastalarında sitokin, büyüme ve angiogenik faktörlerinin rolü araştırıldı.Gereç ve YöntemElli (32 erkek ve 18 kadın, yaş ortalaması 63±11 yıl) yeni tanı alan MM hastası çalışmaya alındı. Otuz sağlıklı birey (12 erkek ve 8 kadın, yaş ortalaması 55±9 yıl) kontrol gurubu olarak seçildi. Dışlama kriterleri malignite, akut ve kronik enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar, diabetes mellitus, immün yetmezlik, kronik iltihabi hastalıklar idi. IL-1ß, IL-2, IL-6, IL-15, TNF- ? , VEGF, bFGF, TGF-ß, HGF, IGF-I, Ang-1 ve Ang-2 düzeylerine ELISA yöntemi kullanılarak bakıldı. Kemik iliği biyopsisinde VEGF ve nükleer faktör kappa-B (NF- ? B) düzeyleri immünhistokimyasal yöntemle değerlendirildi ve patoloji kontrol gurubu olarak kemik iliği tutulumu olmayan 19 non-Hodgkin lenfomalı (NHL) hasta (13 erkek ve 6 kadın, yaş ortalaması 64±14 yıl) alındı.BulgularDurie-Salmon evreleme sistemine göre, hastaların %10, %22 ve %68'i sırasıyla evre-I, evre-II ve evre-III'te idi. Hastaların %17, %44 ve %39'u sırasıyla International prognostic index skoru (IPI)-I, IPI-II ve IPI-III'tü. Hastaların %90'ı semptomatik MM, %6'sı smoldering MM ve %4'ü soliter plazmasitomdu. Bu çalışmada hastalardaki IL-1ß (p0.05). Immünhistokimyasal skorlamaya göre, hastalardaki NF- ? B skoru kontrol gurubundan daha yüksekti (p=0.035), VEGF düzeyleri hasta ve kontrol grubu arasında farklı değildi (p>0.05). Durie-Salmon evreleme sistemine göre, evre-I hastalardaki TNF- ? düzeyleri evre-III hastalardan daha yüksekti (p=0.035). IPI-I hastalarındaki TGF-ß düzeyleri, IPI-II (p=0.017) ve IPI-III hastalarından anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.003).SonuçMM patogenezi halen net değildir. Bu çalışmada, VEGF düzeyinde artış olmamasına rağmen, Ang-2 ve diğer büyüme faktörlerinde görülen anlamlı artış MM'da angiogenezin uyarıldığını göstermektedir. Erken evrede bu durum daha belirgin olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE ROLE OF CYTOKINES AND GROWTH FACTORS IN PATIENTS WITH NEWLY DIAGNOSED MULTIPLE MYELOMAObjectiveThe cytokines such as interleukin (IL)-6, IL-1ß, and tumor necrosis factor (TNF)- ? may play some roles in both the pathogenesis of multiple myeloma (MM) and bone destruction. Vascular endothelial growth factor (VEGF), basic fibroblast growth factor (bFGF), hepatocyte growth factor (HGF), and angiopoietin (Ang)-2 in recent years may trigger angiogenesis in MM. Moreover transforming growth factor (TGF)-ß and insulin-like growth factor (IGF)-I induce angiogenesis and proliferation of myeloma cells. In this prospective study, we investigated the role of cytokines, growth and angiogenic factors in patients with newly diagnosed MM.Material and MethodsFifty patients (32 were male and 18 female, with mean age of 63 ± 11 years) with newly diagnosed MM were enrolled to this study. Thirty healthy individuals (12 were male and 8 female, with mean age of 55±9 years) were selected as control group. The exclusion criteria were malignancy, acute and chronic infections, autoimmune disorders, diabetes mellitus, immune deficiency, and chronic inflammatory diseases. The levels of IL-1ß, IL-2, IL-6, IL15, TNF- ? , VEGF, bFGF, TGF-ß, HGF, IGF-I, ang-1 and ang-2 were determined using ELISA in patients and controls. VEGF and nuclear factor kappa-B (NF- ? B) were evaluated as immunohistochemistry in bone marrow biopsy in patients and pathological control group (13 were male and 6 female, with mean age of 64±14 years) with non-Hodgkin?s lymphoma and without bone marrow involvement.ResultsAccording to Durie-Salmon staging system, 10%, 22%, and 68% of the patients with MM were in Stage-I, Stage-II and Stage-III, respectively. 17%, 44%, and 39% of patients with MM were in International prognostic index (IPI)-I, IPI-II, and IPI-III, respectively. 90% of the patients were symptomatic MM, 6% of them were smoldering MM, and solitary plasmacytoma was detected in 4% of the patients. In this study, the levels of IL-1ß (p0.05). According to immunohistochemistry scoring, while NF- ? B scores in patients were higher than controls (p=0.035), any significance was not detected for VEGF in between patient and pathological control groups (p>0.05). According to Durie-Salmon staging system, TNF- ? levels in Stage-I were higher than Stage III (p=0.035). According to IPI, TGF-ß levels in patients with IPI-I were higher than the patients with IPI-2 (p=0.017) and IPI-3 (p=0.003).ConclusionsThe pathogenesis of MM is still unclear. In this study, although VEGF did not increase, increment in the levels of ang-2 and other growth factors indicated the induction of angiogenesis in MM. In earlier stage, this condition may be apparent.