Francısella tularensis'in muhtemel rezervuar hayvanlar ve koyunlarda laboratuvar tanısı
Laboratory diagnosis of F. tularensis in possible reservoir animals and sheep
  1. Tez No: 334147
  2. Yazar: DERYA KARATAŞ YENİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN İZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Francisella tularensis, rodent, koyun, Francisella tularensis, rodent, sheep, water
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Francisella tularensis? in neden olduğu zoonotik bir enfeksiyon olan tularemi, son yıllarda ülkemizde oluşan insanlarda salgınlar görülmesi ile yeniden önem kazanmıştır. Etkenin bulaşı, sıklıkla kontamine su, besin, enfekte hayvanlarla temas, rezervuar görevi üstlenen yabani ve evcil hayvanlar ve kene ısırığıyla olmaktadır. Bu çalışmada, rodentlerde ve bulaş yollarını gösterme amacıyla sularda F. tularensis etkeninin varlığı, kültürel, PCR ve koyunlarda ise serolojik metotlarla araştırılmıştır. Kültürel yoklamalar için, Ankara Beypazarı, Sivas gürün, Yozgat, Van, Bursa kırsalından toplamda 6 yerleşim biriminden 40 adet rodent materyali ve Ankara Beypazarı ilçesinden 4 su numunesi toplanmıştır. Kültürel ve PCR çalışmalarında, Rodentlerde herhangi bir pozitif bulguya rastlanmazken, su örneklerinden 4 numuneden 1 pozitiflik saptanmış ve PCR ile doğrulanmıştır. Araştırmada serolojik yoklamalar için Ankara Bala, Beypazarı, Altındağ, Zonguldak Kurtköy, Bursa Mustafa Kemal Paşa kırsallarından toplamda 5 yerleşim biriminden 401 adet koyun kan serumu toplanmıştır. . Serolojik olarak; mikroaglutinasyon test (MAT) testinden yararlanılmıştır. Çlışmada kullanılan 401 serumun 156?sında (%38,9) 1/10 ile 1/640 arasında titre belirlenmiş, bunlardan 111 (%27,6)?inde tularemide anlamlı kabul edilen 1/20 seropozitiflik saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tularemia, which is a zoonotic infection caused by Francisella tularensis, has gained importance again since it has started to be seen in people recently. Infecting of the active usually becomes by means of contaminated water, food, contact with infected animals, wild animals and pets which are reservoir and tick biting. In this study the existence of F.tularensis active in rodents and in water in order to show the means of infecting was searched by cultural and PCR method and it was searched by serological methods in sheep.. 40 rodent material were collected from 6 settling centers such as Ankara Beypazarı, Sivas Gürün, Yozgat, Van, Bursa and 4 water sample were collected from Ankra Beypazarı for the cultural examining. Though it wasn?t indicated any positive diagnosis in rodents in cultural and PCR studies, 1 positivity was indicated from 4 water samples and it was confirmed by PCR. 401 blood serum were collected from 5 settling centers totally such as Ankara Bala, Beypazarı, Altındağ, Zonguldak Kurtköy, Bursa Mustafa Kemal Paşa for the serological examining. Microaglutination Test (MAT) was used serologically. Titer was indicated between (%38,9) 1/10 and 1/640 in 156 serum from 401 serum and seropositivity was identified 1/20 from 111(%27,6) of these which is accepted as meaningful in tularemia.