Açıklanamayan infertilitesi olan kadınlarda mevcut periodontal sağlığın infertilizasyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the effect of periodontal status on fertility in women with unexplained infertility
- Tez No: 334148
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SELİM BOSTANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan İnfertilite, Periodontitis, Proenflamatuvar Sitokinler, Periodontal Hastalık, Kadın İnfertilitesi, Unexplained Infertility, Periodontitis, Proinflammotry Cytokines, Periodontal Disease, Women Infertility
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada açıklanamayan infertilite nedeniyle IUI tedavisi uygulanan 110 kadın hasta ile 10-14 haftalık hamile olan 95 anne adayının periodontal hastalık değerlendirilmesinde kullanılan periodontal parametreleri, mevcut periodontal durumları ve demografik verileri karşılaştırılarak, periodontal hastalığın infertilite tedavisi sonuçları üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamızda yaş ortalamaları 26,4±3,4 (yıl) olan 110 primer açıklanamayan infertil bireylerle, yaş ortalamaları 24,9±2,7 (yıl) olan 95 hamile anne adayının, öğrenim durumu, periodontal tedavi hikayesi, fırçalama alışkanlığı, kullanılan diğer hijyen araçları ve periodontal hastalık hikayesine yönelik verileri benzerdi. Ağız kokusu bulgusu Aİ grubunda (%74,5) kontrol grubuna (%35,8) kıyasla daha yüksekti. Kontrol grubu ile Aİ grubu arasında sırasıyla; ort. PI, ort. GI, bölgesel BOP (+) %, mevcut diş sayısı ve kaybedilen diş sayısı yönünden istatistiksel olarak benzerdi. Buna karşın kontrol grubuna göre Aİ grubunun ortalama CD (mm), ort. DÇ miktarı, furkasyon problemi ve mobilite olan diş sayısı, ort. KAK ve DÇ (%) düzeyi istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ayrıca, Aİ grubuna göre kontrol grubunun sığ cep (%) düzeyi istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek, orta ve derin cep (%) miktarları ise istatistiksel anlamlı olarak daha düşüktü. Kontrol ve Aİ grupları arasında periodontal açıdan sağlıklı periodonsiyuma sahip olma oranı istatistiksel olarak benzerdi. Aİ grubu içerisinde GAP teşhisi konan bireylerin tamamının ve LKP teşhisi konan 26 bireyden 22?sinin IUI tedavileri başarısızlıkla sonuçlandı. Kontrol grubunda GAP teşhisi konan birey bulunmazken, 15 bireye LKP teşhisi kondu. Aİ grubuna göre kontrol grubunda G tanısını alanların oranı istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. Kontrol grubuna göre Aİ grubunda GKP ve LAP tanısını alanların oranı istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. Genel olarak periodontal durum bakımından sağlıklı periodonsiyum ve G?e sahip bireylerin IUI tedavisi sonrası başarı oranlarının yüksek olduğu, bununla birlikte periodontal durumları bakımından GKP ve LAP?e sahip bireylerin tedavi sonrası başarısızlık oranlarının yüksek olduğu belirlendi. Tedavi sonucu başarılı olan gruba göre tedavi sonucu başarısız olan grupta ort. GI, ort. CD, BOP (+) % düzeyleri istatistiksel olarak daha yüksek bulundu. Tedavi sonucu başarısız olanlarda sigara öyküsü ve ailede periodontal hastalık öyküsü istatistiksel olarak daha sık görülmekteydi. Aİ grubunda sigara içen bireylerin sahip oldukları sığ, orta ve derin CD %?lerini karşılaştırdığımızda, Aİ grubu içerisinde sigara içmeyen grup ile sigara içen grup arasında sığ ve orta CD % yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmezken, derin CD % sigara içmeyen gruba göre sigara içen grupta istatistiksel olarak daha yüksekti. Genel olarak bakıldığında Aİ grubundaki periodontitis teşhisi konan bireylerin IUI tedavilerinin başarısızlıkla sonuçlandığı görüldü. Bu bireylerden orta ve derin cep %?si fazla olanlarda ve ort. GI, ort. CD ve BOP(+) % alanları fazla olanlarda infertilite tedavilerinin sonuçları başarısızlıkla sonuçlandı. Gingivitis teşhisi konan bireylerin çoğunun ve sağlıklı periodonsiyuma sahip bireylerin tamamının infertilite tedavilerinin sonuçları başarılı olup gebelik meydana geldiği görüldü. Elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda alveolar kemik yıkımı ve klinik ataçman kaybının arttığı periodontal hastalık varlığında ve periodontitis şiddetinin artması ile bireylerin fertilizasyonun olumsuz yönde etkilendiğini söyleyebiliriz. Sonuç olarak, periodontal hastalık varlığında proinflamatuvar mediatörlerin serum düzeylerinde meydana gelen artış sonucu embriyonun uterusa implantasyonu aşamasındaki mekanizmalar olumsuz yönde etkilenerek fertilizasyon başarısı üzerinde rol oynayabilir. Proinflamatuar sitokinlerin periodontal tedavi sonrası değişen serum düzeyleri ve infertilite tedavi sonuçları arasındaki ilişkiyi değerlendiren ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to assess the effect of periodontal disease on fertility in women receiving infertility treatment by comparing the periodontal parameters, periodontal status and demographic data of 110 women having treatment of IUI due to unexplained infertility with those of 95 pregnant women at 10-14 weeks of gestation. Data collected from 110 women with a median age of 26,4±3,4 (years) and with primary infertility, the data on educational level, history of periodontal disease and its treatment, brushing habits, other oral hygiene equipment used were found to be similar to those of 95 pregnant women with a median age of 24,9±2,7 (years). Halitosis symptoms were found to be higher in UI group (74,5%) than the control group (35,8%). In both the control group and the UI group, the data on average Plaque Index, average Gingival Index, bleeding on probing (+)%, numbers of current teeth and lost teeth were also found to be statistically similar. On the other hand, the statistical analysis of average probing depth (mm), average amount of gingival recession, numbers of teeth with furcation problem and numbers of mobile teeth, average clinical attachment loss and level of gingival recession (%) were significantly higher in UI group than those of the control group. Also, compared to UI group, the control group?s statistical analysis the level of percentage of shallow pocket depth is higher, and the levels of percentages of medium and deep pocket depth were statistically lower. The ratio of those diagnosed with healthy periodontium was statistically similar in both the control and UI groups. IUI treatment outcome of all of the individuals diagnosed with GAP and 22 of 26 individuals diagnosed with LCP was resulted unsuccessful. In the control group,15 individuals had been diagnosed with LCP and there was no one diagnosed with GAP The ratio of patients diagnosed with G was statistically significant higher in the control group than those of the UI group. The ratio of the ones diagnosed with generalized chronic periodontitis and localized aggressive periodontitis was significantly higher in the UI group than those of the control group. In generally, we found that patiens who have healthy periodontium and G, have the higher successful ratios after the IUI treatment, while patients who have GCP and LAP, have the higher unsuccessfull ratios after as the same treatment. The ratios of average GI, average PD, percentage of BOP (+) were also found to be statistically higher in successful group than the group of unsuccessful treatment outcome. Smoking history and family periodontal disease history were statistically seen more often in the unsuccessful group after the IUI treatment. When we make comparison the smoker individuals, whose have the levels of percentages of shallow, medium and deep PD, in the Aİ group, while there is not seen any significant differences between non-smoker group and smoker individuals group whose have the levels of percentages of shallow and medium PD, the level of percentages of the deep PD was statistically higher in smoker individuals group than non-smoker individuals group. In generally, the results after IUI treatment in patients with diagnosed periodontitis were unsuccessful. Infertility treatment outcome of individuals in AI group was unsuccessful for the ones with over percentages of shallow and middle pocket deep and over areas of average GI, average PD and percentage of BOP(+). Infertility treatments outcome for most of the individuals diagnosed with gingivitis and all of the individuals with healthy periodontium was successful and so these individuals were seen to occur pregnancy. In line with the results, we could said that fertilization of individuals may affected negatively in consequence of the severity of periodontal disease caused by alveolar bone destruction clinical attahment loss. In conclusion, increase in the serum levels of proinflammatory mediators in the presence of periodontal disease may be effect the mechanisms adversely during embryo?s transfer to uterus, and may play a role on the success of fertilization. The further studies are needed to evaluating the relationship between infertility treatment outcomes and change in the levels of proinflammatory cytokines in serum after periodontal therapy.