Ortognatik cerrahi sonrası hastaların temporomandibuler eklem bulguları, sinir hasarı ve hasta memnuniyeti açılarından retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective analysis of findings in temporomandibular joint, nerve damage and patient satisfaction after surgery in orthognathic surgery patients
  1. Tez No: 334157
  2. Yazar: SİBEL TURALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ALPAY KARASU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta memnuniyeti, Ortognatik cerrahi, Sinir hasarı, Temporomandibuler eklem, Nerve damage, Orthognathic surgery, Patient Satisfaction, Temporomandibular Joint
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortognatik cerrahi hastalarının çene-yüz bölgesinde yapılan değişikliklerin yaşamlarına psikososyal etkisi, hastaların cerrahi tedaviden memnuniyet derecesi, olağan bir komplikasyon olarak sinir hasarının iyileşme süreci hakkında bilgi edinilmesi ve cerrahi düzeltmenin temporomandibuler eklemde operasyon öncesinde muhtemelen var olan düzensizliklere etkisinin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmanın materyalini kliniğimizde tedavi edilmiş 103 ortognatik cerrahi hastasına uygulanmış olan anket verileri oluşturmaktadır. Bu anket tarafımızca anket geliştirme prosedürlerine uygun olarak hazırlanmış olup 4 bölüm ve 84 sorudan oluşmaktadır. Hastaların ameliyattan hemen sonra bile, ameliyata bağlı ağrı ve ödeme rağmen, toplumsal ve bireysel olarak daha iyi hissettikleri ve kendilerini daha çok beğenmeye başladıkları görülmüştür. Ameliyata bağlı olarak oluşan fonksiyonla ilgili şikayetleri olduysa da bunun kendilerini eskiye nazaran daha çok beğenmelerini etkilemediği, iyileşme sürecinde bu beğeninin zamanla daha da arttığı görülmektedir. Sonuç olarak dentofasiyal deformitelerin tedavi edilmesiyle estetik, fonksiyonel ve sosyal açılardan önemli iyileşmelerin elde edildiği, hastaların sonuçlardan memnun kaldıkları ve yaşam kaliteleri üzerinde olumlu etkiler meydana geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the psychosocial impact of the changes in the maxillo-facial region to patients? lives, the degree of patient satisfaction with the surgical treatment, obtaining information about healing process of nerve damage and effects of surgical correction on TMD which possibly exists prior to surgery in orthognathic surgery patients. The material of this study consists of survey data of 103 orthognatic surgery patients who were treated in our clinic. The survey which composed of 4 sections and 84 questions was developed according to survey developing procedures. Despite the surgery related pain and swelling, patients were feeling better socially and individually immediately after surgery and their self-esteem was increased as well. While there has been functioning problems due to surgery, it was not effective to the increase in self-esteem which continued increasing with healing process. In conclusion, aesthetic, functional and socially significant improvements were obtained. Ppatients were satisfied with the results. There were positive impacts on their quality of life with the treatment of dentofacial deformities.