2010 ve 2011 yıllarında yoğun bakım enfeksiyonlarının dağılımının, etkenlerinin ve duyarlılıklarının retrospektif olarak karşılaştırılması
A retrospective comparision of distribution, pathogens and susceptibility of pathogens of intensive care infections in 2010 and 2011
- Tez No: 334182
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK TULUNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hastane kaynaklı enfeksiyon, sürveyans, antimikrobiyal direnç, risk faktörleri, Hospital-acquired infection, surveillance, antimicrobial resistance, risk factors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Hastane kaynaklı enfeksiyonlar yüksek mortaliteye neden olan ciddi bir sorundur. Yoğun bakım üniteleri hastane kaynaklı enfeksiyonların en sık görüldüğü birimlerdir. Bu çalışmada, 2010 ve 2011 yıllarında Ankara Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, III. Basamak YB hizmeti verilen Yoğun Bakım Bilim Dalı?nda takip ve tedavi edilen hastalarda gelişen hastane kaynaklı enfeksiyonların dağılımının, etkenlerin ve antibiyotik dirençlerinin retrospektif olarak karşılaştırılması amaçlandı. 2010 ve 2011 yıllarında yatan hastalarda en sık görülen hastane kaynaklı enfeksiyonun katater ilişkili enfeksiyon olduğu saptandı. 2010 yılında bu oran %27,2 iken 2011 yılında %30,3 olarak saptandı. 2011 yılında 2010 yılına göre katater ilişkili enfeksiyon gelişiminde anlamlı artış gözlendi. Ayrıca ventilator ilişkili pnömoni ve hastane kaynaklı pnömoni gelişimi açısından da 2011 yılında 2010 yılına göre anlamlı artış saptandı. En sık izole edilen etkenler hem 2010 hem de 2011 yıllarında gram-negatif bakteriler oldu. En sık izole edilen gram-negatif bakteriler her iki yıl içinde sırasıyla A.baumanii, K.pneumoniae, P.aeruginosa ve E.coli oldu. Üreyen gram-pozitif bakteriler içerisinde de en sık MRKNS ve S.epidermidis ilk sıralarda yer aldı. En sık üreyen etken olan A.baumanii?nin 2011 yılında 2010 yılına göre ventilatör ilişkili pnömonide anlamlı artışı saptandı. Antibiyotik dirençleri değerlendirildiğinde; 2010 ve 2011 yıllarında A.baumanii için imipenem, meropenem ve bütün B-laktam antibiyotiklere %90?nın üzerinde oldukça yüksek oranda bir direnç gelişimi söz konusu iken kolistine direnç gelişiminin %3?ün üzerinde olmadığı gözlendi. Yıllar arasında ki direnç artışı anlamlı bulunmadı. K.pneumoniae ve P.aeruginosa için her iki yıl içinde özellikle gentamisin direncinin %20?nin altında seyrederken, imipenem ve meropenem için %40 civarında seyreden bir direnç gelişimi gözlendi. Yıllar arasında ki direnç artışı anlamlı bulunmadı. E.coli için direnç gelişim oranlarının ESBL pozitiflerde ESBL negatif olanlara göre oldukça yüksek olduğu özellikle dikkati çekmekteydi. Her iki yıl içinde en yüksek direnç oranlarının %70 üzerinde sefalosporinlere ve siprofloksasine karşı geliştiği ve 2011 yılında 2010 yılına göre anlamlı bir artış olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Hospital-acquired infections are severe issues leading to high mortality. Intensive care units are the sites in where the hospital-acquired infections are mostly seen. In this retrospective study, we aimed to compare the distribution, causative pathogens and antibiotic resistance of pathogens of hospital-acquired infections in patients followed and treated in 2010-2011 in Ankara University, Level III intensive care unit of Department of Anesthesiology and Reanimation. Catheter-related infections were the most recognized hospital-acquired infections in hospitalized patients in 2010-2011. The ratio of this infection was found to be 27.2% and 30.3% in 2010 and 2011, respectively. There was a significant increase in ratio of catheter-related infections in 2011 compared to the ratio in 2010. Also ventilator-associated pneumonia and hospital-acquired pneumonia were increased significantly in 2011 compared to 2010. The most frequently isolated pathogens were gram-negative bacteria species in 2010 and 2011. The most frequently isolated Gram-negative bacteria consecutively were A.baumanii, K.pneumoniae, P.aeruginosa and E.coli in both years. The most isolated gram-positive bacteria were MRCNS and S.epidermidis. The ventilator-associated pneumonia, in which A.baumanii was the most isolated pathogen, was significantly increased in 2011 compared to 2010. When antibiotic resistance to A.baumanii was evaluated, we observed a high resistance development, above 90%, to imipenem, meropenem and all beta-lactam antibiotics, but it was below 3% for colistin in years 2010 and 2011. The increase in development of resistance was not significant between years. The rate of development of resistance to E.coli was quite high in ESBL positives than ESBL negatives. The highest resistance rates, over 70%, were developed to cephalosporins and ciprofloxacin and there was a significant increase in 2011 than 2010.