Yapısal olarak normal kalpte ventriküler erken vuruların klinik değerlendirilmesi ve izlem sonuçları
Clinical evaluation of ventricular premature contractions in children with structurally normal heart and results of follow up
- Tez No: 334188
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ERCAN TUTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ventriküler erken vuru, yapısal olarak normal kalp, premature ventricular contractions, structurally normal heart
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Yapısal kardiyak anomalisi olamayan sık gelen ventriküler erken vuru (VEV)? lu olguların tanı anındaki ve izlem sırasındaki durumlarının değerlendirilmesi Hastalar ve yöntem: 2000-2013 yılları arasında AÜTF Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalında VEV?leri olan ancak yapısal bir kalp anomalisinin olmadığı ekokardiyografi ile gösterilmiş ve en az iki yıl izlenmiş olan 27 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil olan hastaların yakınma, ağırlık, boy, fizik inceleme, EKG, 24 saatlik EKG kaydı, ekokardiyografi, egzersiz testi verileri ve yapılmışsa kardiyak magnetik rezonans görüntüleme sonuçları değerlendirmeye alındı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 27 hastanın izlem süresi 44,22±25,22 (24- 145) ay, tanı yaşı ise 7,8±3,9 (2 ay -16,3 yıl) yıldı. Hastaların 13?ü (%48) erkek, 14?ü (%52) kızdı. Hastaların %33,3?ünün tanı anında yakınması bulunmaktaydı. En sık yakınma eforla göğüs ağrısı olarak saptandı. Hastaların %52?sinde tanı sırasında fizik incelemede bulgu saptandı ve en sık bulgu kalp ritminde düzensizlikti. Hastaların tanı sırasında ve en az iki yıllık izlem sonunda bakılan 24 saatlik EKG kaydı sonuçları değerlendirildiğinde; VEV sayısının toplam atım sayısına oranı (VEV/TAS) başvuruda %6,30±5,75 iken izlem sonunda %4,42±4,71 saptandı. VEV?lerin gün içindeki dağılımı için bakılan uyku dönemindeki toplam VEV sayısının uyanıklık dönemindeki VEV sayısına oranı 1,02±1,41 (0,01-6,2) saptandı. Hastaların 8?inde (%29,6) sağ dal bloğu morfolojili?sol ventrikülden köken alan VEV?, 19?unda sol dal bloğu morfolojili?sağ ventrikülden köken alan VEV?olduğu gösterildi. Üç (%11,1) hastada VEV?ler polimorfikken, 24 68 (%88,9) hastada monomorfikti. İkili VEV?i olan hasta sayısının 8 (%29,6), üçlü VEV?i olan hasta sayısının 4 (%14,8), VT atağı olan hasta sayısının 2 (%7,4) olduğu görüldü. Toplam 10 (%37) hastada kompleks VEV olduğu izlendi. Egzersiz testi yapılabilen 25 hastadan sadece 2 (%8) hastada egzersiz testi pozitif saptandı. İzlem sonunda 7 (%25,9) hastada VEV?lerin kaybolduğu görüldü. Kompleks VEV?i olan hastaların %40?ında izlemde VEV?lerin kaybolduğu görüldü. VEV?leri kaybolan tüm hastaların VEV?lerinin köken aldığı ventrikülün sağ ventrikül olduğu görüldü. Hastaların tanı sırasındaki VEV/TAS oranı ile VEV?lerin izlemde kaybolması ve kompleks VEV varlığı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Kardiyak magnetik rezonans görüntüleme yapılan 9 hastanın 1?inde sağ ventrikül serbest duvarında sistol sırasında fokal akordeon bulgusu ve sağ ventrikül trabeküllerinde hafif belirginleşme saptandı. Tanı sırasında ve en az 2 yıl sonra yapılan ekokardiyografik değerlendirmeleri bulunan 23 hastanın fraksiyonel kısalma ölçümlerinde bozulma saptanmadı. Hiçbir hastada sol ventrikül genişliğinde artış gözlenmedi. ß ? blokör alan hastalarda izlem sonunda VEV sıklığında %30,9?luk azalma görülürken, tedavi almayan hastalarda %26,1?lik bir azalma kaydedildi. İki grup arasında kaybolma yüzdeleri bakımından farklılık görülmedi. Sonuç: Yapısal olarak normal kalbe sahip çocuklarda VEV?ler iyi huylu klinik gidiş göstermektedir. Kompleks VEV?i olan çocuklarda da klinik gidiş izole VEV?lerden farklı görülmemiştir. Sağ ventrikülden köken alan VEV?lerin sol ventrikülden köken alan VEV?lere kıyasla izlemde kayboldukları görülmüştür. Ancak, VEV?lerin köken aldığı ventriküle göre izlemde kaybolma göstermeleri, daha geniş hasta serileri ile yapılacak çalışmalar ile aydınlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation of frequent premature ventricular contractions (PVCs) in patients with structurally normal heart on clinical follow-up. Patients and Method: 27 patients with frequent PVCs who followed up at least two years at Ankara University School of Medicine, Department of Pediatric Cardiology between 2000-2013 were included in the study. Data, including symptoms, weight, height, physical examination, ECG (electrocardiography) findings, 24 hours ECG monitoring records, echocardiographic findings, exercise stress test results and if performed cardiac magnetic resonance imaging (cardiac MRI) findings were recorded. Results: At the time of diagnosis mean age of the patients was 7,8±3,9 years (2 months-16,3 years). They were followed up for 42,22±25,22 (24- 145) months. 13 (48%) of patients were male, and 14 (52%) were female. Symptoms were recorded only in %33 of patients and the most frequent symptom was chest pain on exertion. Physical examination findings were determined in 52%of patients on diagnosis and the most common finding was irregular heart rhythm. The mean percent of PVCs count to the total heart beat count was 6,3±5,7%at the time of diagnosis and 4,4±4,7%at the last follow up visit. The ratio of PVCs count during sleep and awakeness was 1,02±1,41 (0,01 ? 6,2). PVCs originating from right ventricle (left bundle branch block morphology) was seen in 19, and PVCs originating from left ventricle (right bundle branch morphology) was seen in 8 patients. Only 3 (11.1%) of 27 patients had polymorphic PVCs. Couplets, triplets, and VT were detected in 8 (29,6%), 4 (14,8%), and 2 (7,4%) patients, respectively. When all of these data evaluated collectively, we identified that 10 (37%) patients had complex ventricular activity. Exercise stress test could be70 performed in 25 patients and only 2 had positive test result. During the follow up, PVCs of 7 (25,9%) patients were disappeared. All the patients whose PVCs disappeared had PVCs originating from right ventricle. PVCs were disappeared in 40%of patients who had complex ventricular ectopy. In the context of PVCs?disappearance there was no significant impact of PVCs burden, and the presence of complex ventricular activity. Cardiac MRI was performed in 9 patients and in one accordion sign was found on the free wall of the right ventricle during systole and mild increase in the trabeculation of the right ventricle. The echocardiographic evaluation performed at the time of diagnosis and at least two years after diagnosis showed no deterioration by the means of fractional shortening and left ventricular dilatation. The frequency of PVCs decreased by 30,9%and 26,1%, respectively, in patients treated with ß- blockers or not. ß- blocker treatment has no effect on disappearance of PVCs, as well. Conclusion: Premature ventricular contractions in children with structurally normal heart is a benign condition and shows reduction in time. There isn?t any difference between the prognosis of isolated and complex PVCs. PVCs originating from right ventricle is more likely to be disappeared than PVCs originating from left ventricle. However, the impact of PVCs on prognosis should be studied in larger patient series.