Lyme hastalığı etkeni olan kene faunasının bölgemizde taksonomik ve biyolojik yönden araştırılması
Taxonomic and biologic searchment of the tick fauna which cause of the lyme disease
  1. Tez No: 33424
  2. Yazar: FATMA BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyoloji, Microbiology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lyme hastalığı, Borrelia burgderf eri, kene, vektör, Lyme disease, Borrelia burgdorferi, tick, vector
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Bu araştırma ile, Doğu Karadeniz Bölgesindeki kene faunasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplanan kenelerden bölgemizdeki kene faunasını Ixsodes ricinus ve Boophylus annulatus türlerinin oluşturduğu belirlenmiştir. Bunlardan Ixodes ricinus türü Lyme Hastalığı etkeni olan Borrelia burgdorferi spiroketini taşır. Bölgemizden toplanan 200 adet keneden 152 adeti Boophylus annulatus, 4B adeti ise Ixodes ricinus türleri olarak tiplendiri 1miş, biyplojileri ve yayı lımları araştırılmıştır. Böylece Lyme hastalığı açısından bakıldığında bölgemizde yaygın olarak yaşayan Ixodes ricinus türünün potansiyel bir hastalık taşıyıcısı alarak ortaya çıktığı görülmektedir. Kompleks bir enfeksiyon halinde seyreden Lyme hastalığının serolojik taramalarla bakteriyel olarak araştırılması diğer enfeksiyonlarla karıştırılmasını önleyecektir. Bu araştırma Lyme hastalığı konusunda yapılacak tarama ve klinik çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The main purpose of this study was to determine Ixodes ricinus and Boophylus annulatus species in our The Black Sea Region of Turkey. The farmer species is known to be a spirochete carrier for Lyme disease of human. A total of 200 ticks were collected from the region. Of these ticks were idendified as 152 B. annulatus and 48 I. ricinus, respectively, geographical and biological aspects. Of these ticks distribution should that Ixodes ricinus is not uncommanly then in our region, suggesting a potential reservoir for Lyme disease. The results imply that serological annalyses. For Lyme disease should be born in mind to distinguish diseases when infections are presented in a more complex way in nature. In puttinig the presence of I. ricinus in to perspective in our region, we believe that clinical investigations on Lyme disease will be more meaningful.