Psöriazisli hastalarda VEGF, Fas, Fas L Gen polimorfizmleri ile Serum VEGF, fas ve fas l düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması
The investigation of the relation between VEGF, Fas, Fas L Gene polymorphisms and Serum VEGF, fas, fas l evels in patients with psoriazis
- Tez No: 334312
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜLKİYE KASAP, DOÇ. DR. RAMAZAN GÜNEŞAÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Psöriazis, Fas, Fas L, VEGF, Polimorfizm, Psoriasis, Fas, Fas L, VEGF, Polymorphism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
PSÖRİAZİSLİ HASTALARDA VEGF, Fas, Fas L GEN POLİMORFİZMLERİ İLE SERUM VEGF, Fas ve Fas L DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASIPsöriazis kronik, multifaktöryel, keratinositlerin T hücre aracılı hiperproliferasyonuyla ve keskin sınırlı, eritemli plak veya papüller üzerinde yerleşmiş, parlak sedefi-beyaz skuamlarla karakterize kronik, otoimmün inflamatuar bir deri hastalığıdır. Demografik ve epidemiyolojik çalışmalar, aile/ ikiz çalışmaları, serolojik ve genetik çalışmalar psöriazisin poligenik ve multifaktöryel bir hastalık olduğunu göstermiştir.Bu çalışmada psöriaziste Fas -670 A/G, Fas L -844 T/C ve VEGF 936 C/T polimorfizmlerinin araştırılması, serumda soluble Fas (sFas) ve FasL (sFasL) değerleri ve serum VEGF düzeylerinin belirlenmesi ve gen polimorfizmleri ile serum düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı ve Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran sistemik tedavi gören 50, sistemik tedavi görmeyen 69 hasta dahil edilmiştir. Psöriazis hastası olmayan 140 sağlıklı birey kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Her üç grupta PCR-RFLP yöntemi kullanılarak Fas -670 A/G, Fas L -844 T/C ve VEGF 936 C/T polimorfizleri çalışılmıştır. Ayrıca hasta gruplarından randomize seçilen 40 tedavili hasta, 40 tedavisiz hasta ve kontrol grubundan randomize seçilen 80 bireyin, mikroelisa yöntemi ile serum sFas, sFas L ve VEGF düzeyleri ölçülmüş, gen polimorfizmleri ile serum düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır.Çalışmamızda hasta ve kontrol gruplarında Fas -670 A/G, Fas L -844 T/C ve VEGF 936 C/T polimorfizleri açısından anlamlı bir fark görülmemiş ancak soluble Fas ve Fas L düzeyleri hasta gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. VEGF serum düzeyi CT genotipli bireylerde, CC genotipli bireylere göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur.Sonuç olarak, çalışmamızda Fas -670 A/G, FasL gen -844 T/C ve VEGF -936 T/C polimorfizmleriyle psöriazis arasında belki doğrudan bir ilişki bulunamamıştır. Ancak hastalarda serum sFas ve sFasL düzeylerinin yüksek bulunması, bu faktörlerin hastalığın patogenezinde önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATION BETWEEN VEGF, FAS, FAS L GENE POLIMORPHISMS AND SERUM VEGF, FAS, FAS L LEVELS IN PATIENTS WITH PSORIASISPsoriasis is a chronic, multifactorial and inflammatory skin disease characterized by T-cell-mediated keratinocyte hyperproliferation. It is typically characterized by sharply demarcated erythematous plaques covered with silvery-white scales. Demographic and epidemiological studies such as family and twin studies, serological and genetic studies have clearly demonstrated that psoriasis is a polygenic and multifactorial disease. Purpose of the present study is to determine the prevalence of Fas-670 A/G and Fas L-844 T/C polymorphisms and to investigate the serum levels of soluble Fas (sFas) and FasL (sFasL), and also to find out any relationship between gene polymorphisms and serum levels in psoriatic patients. We also aimed at investigation of VEGF 936 C/T polymorphism, serum VEGF levels and their associations.A total of 50 patients treated (having systemic therapy), 69 patients untreated (not having systemic therapy) and also, a total of 140 healthy controls were included in the study. Patients were selected among the patients who were admitted to the Departments of Dermatology of Mustafa Kemal and Cukurova University hospitals.Each of the three polymorphism groups Fas -670 A/G, Fas L-844 T/C and VEGF 936 C/T were determined using PCR-RFLP method. Furthermore, the serum levels of sFas, sFas L and VEGF were measured in randomly selected 40 treated and 40 untreated patients and 40 healthy controls using micro ELISA method. The relationship between gene polymorphisms and serum levels were evalueted.In our study, there was no statistically significant difference between Fas -670 A/G, Fas L-844 T/C and VEGF 936 C/T polymorphisms in both the patient and control groups. But, soluble Fas and Fas L levels in both treated and untreated patients was significantly higher than that of controls. VEGF serum level in CT genotype was found significantly higher than in CC genotype.In our study, the gene polymorphisms of Fas-670 A/G, Fas L -844 T/C and VEGF-936 T/C are not found directly assosiated with the psoriasis. However, elevated sFasL and sFasL levels in psoriatic patients showed that these factors may play an important role in the pathogenesis of the disease.